¨Ne postoji nijedan dokaz u prilog onima koji propagiraju necijepljenje¨

Ivan Vukoja
(FOTO: Aleksandar Grlić)

25.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5916

U organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar i Zavoda za javno zdravstvo Požeško–slavonske županije jučer se u Požegi okupilo nekoliko desetaka liječnika koji su raspravljali o važnosti obaveznog i dobrovoljnog cijepljenja, posebno kod djece i posljedicama necijepljenja, odnosno neopravdanom strahu od cijepljenja, zabrinjavajućeg trenda koji na mala vrata dolazi i Hrvatsku. Predstavnik domaćina je bio epidemiolog Ante Vitalija, a predavanja su održali i liječnici Đeminina Zečević, Rajka Šimunović i Božidar Njavro.

- Danas ćemo razgovarati o cijepljenju, kakve koristi donosi, odnosno kako dobrovoljno i obvezno cijepljenje štiti pojedinca i populaciju. Sad smo čuli da postoji tendencija da se broj obveznih cjepiva poveća. Postoji deset bolesti koje su u kalendaru obveznog cijepljenja. Ono što je očito je da se u javnosti dosad baratalo uglavnom pogrešnim informacijama, da se pobornici necijepljenja pozivaju na studije koje su povučene zbog toga što su bile suočene s najtežim oblicima povrede znanstvenog rada, a to je plagijat i prevara. Ne postoji nijedna studija niti dokaz koji bi govorio u prilog onima koji propagiraju necijepljenje. Cijepljenje se pokazalo korisnim kod svih bolesti koje su u obveznom kalendaru cijepljenja - rekao nam je dr. Ivan Vukoja, predsjednik druge Narodnog zdravlja Andrija Štampar.




Dvije su različite krajnosti među roditeljima - oni koji ne bi cijepili svoju djecu i oni koji bi ih cijepili protiv svega.


- Cijepljenje je važno da bi prevenirali mnoge zarazne dječje bolesti. To je tuberkuloza, difterija, tetanus, hripavac ili veliki kašalj, poliomijelitis, ospice, zaušnjaci, rubeola, hepatitis B i hemofilus influence tipa B. To je 10 zaraznih bolesti protiv kojih se djeca cijepe obavezno, a imamo još i neobavezna cijepljenja. Sve više se susrećemo s poteškoćama da roditelji ne žele cijepiti djecu obaveznim cjepivima, a također imamo druge roditelje kojih hoće cijepiti protiv svega. Mislim da je najbolje poštivati kalendar cijepljenja, da se djeca cijepe protiv onog što je propisano našim zakonom. Ostala cjepiva protiv pneumokoka, meningokoka, znači bakterija koje uzrokuju meningitise, upale mozga, protiv vodenih kozica, rotavirusnih infekcija isto preporučujemo za rizične skupine djece - kaže dr. Đeminina Zečević, pleternička pedijatrica.



- Najkontroverznije je cjepivo protiv hripavca, odnosno zaušnjaka. Hripavac ili magareći kašalj je najveće poboljevanje djece. Danas se u našoj zemlji koristi acelularno cjepivo, koje se nije prije koristilo i koje ima puno manje nuspojava nego ono prošlo. Moguće nuspojave su temperatura, u manjoj mjeri i pojava bolesti protiv koje se cijepimo i konvulzije. Na 67.000 doza cjepiva protiv hripavca je jedna je epizoda konvulzija koje su prolazne i izlječive. Omjer dobrobiti prema nuspojavama koje su jako rijetke je višestruk, skoro nemjerljiv - zaključuje dr. Zečević.



- Po iskustvu mogu zaključiti da je došlo do pada broja onih koji se cijepe. U obiteljskoj medicini cijepimo protiv gripe i tetanusa, a broj cijepljenja protiv gripe je zadnjih godina drastično pao. Manji odaziv imamo od pojave ptičije gripe kad su se istovremeno cijepilo dvije vrste gripe i kad su mediji objavili da to cjepivo nije dovoljno testirano. Ljudima, pogotovo starijim i kroničnim bolesnicima, nastojimo objasniti da je cijepljenje dobro i da ne dobivaju komplikacije. Trudimo se da su cjepiva dobra i nema više te dvije vrste cjepiva. Međutim kada ljudima jednom u uho uđe neki strah, jako teško ih je ponovno pridobiti - podijelila nam je svoje iskustvo liječnice obiteljske medicine dr. Rajka Šimunović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI