Studenti VUP-a jednoglasni: ¨Dobro bi nam došao studentski dom¨

Studenti ispred Studentskog kluba 2
(FOTO: Aleksandar Grlić)

23.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5720

"Požega bi svakako trebala imati studentski dom, studirao sam tu prije 10 godina i iznenađen sam da ga još nema. U Virovitici se isto otvorilo veleučilište i mislim da ima studentski dom. Iznenađuje me jer je požeško veleučilište puno starije. Moje iskustvo je bilo dobro dok nisu uveli iksice. Mogli smo jesti na bonove što smo htjeli u restoranu. Poslije je bilo što je bilo na meniju, a hrana očajna. Kad sam stanovao tu, bio sam u garsonijeri koju sam plaćao oko 700 kuna plus režije što je znalo biti oko 1.000 kuna. To nije puno, ali studentima je", ispričao nam je Matej Vargović iz Virovitice, bivši student kojeg smo zatekli slučajno na Veleučilištu u Požegi. I sadašnja studentska populacija je za gradnju doma i to jednoglasno.



- Ovdje sam "na stanu" već dvije godine i dobro mi je. Mislim da bi bila dobra ideja da se napravi dom zbog studenata koji nisu u dobrom financijskom stanju ili su iz daljih krajeva, koji nisu iz okolice Požege ili Slavonije. Stan plaćam 600 kuna plus režije i to je OK s obzirom na to da je stan u blizini fakulteta. Neki smještaj plaćaju 700 do 900 kuna. Smještaj u privatnim sobama i vilama bude i po 1.200 kuna. Ako nisi jedini student u obitelji i imaš sestru ili brata, to može biti jako veliki trošak. Zasad nisam tražio posao preko studentskog servisa, mislim da ni neću jer sam se posvetio učenju, ali ima studenata koji rade u trgovačkim centrima. Na prehrambenom sam smjeru i redovno dajem ispite - ispričao nam je Josip Katavić, student iz Donje Motičine kraj Našica.





- Podstanar sam dvije godine i to mi se ne sviđa previše. Više bih volio da ima studentski dom. Prijatelji koji su mi smješteni u domovima kažu da je smještaj bolji i dosta jeftiniji. Sad plaćam garsonijeru 950 kuna s uračunatim režijama. To mi je jako puno. Roditelji to moraju financirati. Najbolja lokacija za dom bi bila negdje blizu željezničkog kolodvora jer su tamo i velike trgovine, a faks nije daleko. Možda bih onda čak išao na predavanja - našalio se Elvis Žeravica iz Đakova, student druge godine vinogradarstva, vinarstva i voćarstva na VUP-u.

- Živim trenutno u garsonijeri od 20 kvadrata, plaćam 100 eura bez režija. Naravno da bih volio da imamo studentski dom. Više ljudi upoznaš i lakše je. Jeftinije je roditeljima za plaćati i sve to. Rekao bih da su nedostatci doma nedostatak vremena za učenje budući da je uvijek neka buka, ali opet s cimerima i s više ljudi, jeftinije je. Ja bih dom svakako smjestio negdje blizu centra i fakulteta, da nije daleko. Kad bismo imali tu mogućnost, sigurno bi se pola studenata, ak one i više prijavilo za dom - dodaje Toni Skender, njegov kolega iz Rakitovice kod Donjeg Miholjca.



- Mislim da bi izgradnja doma bila jako dobra ideja jer bi se većina studenata našla na užem mjestu i tako bi se bolje širile informacije o faksu. Studenti bi jedni drugima mogli lakše pomagati. Sad sam smješten blizu trga, u kući kao podstanar. Cijena je zadovoljavajuća, ali dom bi bio dosta jeftiniji. Mogli bismo imati i menzu na istom mjestu. U Slavonskom Brodu ima studentski dom i jako je jeftin. Znam da su cijene mjesečno oko 300 kuna sa stanarinom i režijama. Sad plaćam oko 700 kuna što znači da bih mogao proći više nego duplo jeftinije - kaže na kraju Josip Vinkešević iz Našica, student prve godine smjera VVV.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI