Ništa od EU novca: ¨Ministarstvo je raspisalo javni poziv prije reda. To je neozbiljno od njih¨

OŠ Dobriše Cesarića
(FOTO: Mario Nakić)

16.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 4929

Nakon što je Grad Požega prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kandidirao početkom prošle godine projekt adaptacije i dogradnje OŠ Dobriše Cesarića u Požegi te je potom projekt uvršten na indikativnu listu, u ožujku je došlo do obrata cijele priče.

- 27. ožujka iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobili smo dopis u kojem kažu da projekt rekonstrukcije i dogradnje Cesarićeve škole nije prihvatljiv za financiranje iz EU Fonda za regionalni razvoj budući da takva vrsta projektnih prijedloga nije više sadržana u operativnom programu usvojenom od strane Europske komisije. Sadržaj te izjave u potpunoj je suprotnosti s javnim pozivom tog istog Ministarstva na koji je Grad Požega prijavio projekt i koji je u tom istom ministarstvu bio na indikativnoj listi – pojasnio je cijelu priču oko Cesarićeve škole gradskim vijećnicima gradonačelnik Vedran Neferović.

Kaže kako je očito Ministarstvo javni poziv za projekte uputilo prije nego što je Europska komisija "amenovala" operativne programe, odnosno prije nego što je bilo poznato što uopće EU planira financirati u sektoru školstva.


Dodaje da su mnoge jedinice lokalne samouprave financirale izradu dokumentacije i građevinske dozvole koje imaju rok važenja da bi potom saznali da od toga nema ništa te da će, kako je rečeno, ministarstvo pokušati opravdati ulaganje u osnovnoškolski odgoj i obrazovanje. Sudbina projekta Cesarićeve škole zbog svega je trenutačno na čekanju, sve do promjene operativnog programa.


- Nadam se da će to biti što prije jer neozbiljno je bilo raspisati javni poziv, a da se nije uopće znalo što će EU financirati. 237. 500 kuna koštala je projektna dokumenatcija, studija izvodljivosti gotovo 69 tisuća kuna te još oko 20 tisuća kuna troškovi legalizacije. To je novac koji smo uložili da bi projekt prijavili na natječaj od kojeg sada nema ništa. Nakon ovoga, moramo vidjeti na koji ćemo to način riješiti– ustvrdio je Neferović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI