¨Ovakva natjecanja su nam važna zbog stjecanja znanja i zaposlenja¨

13.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 15476

Na jubilarnom desetom Kupu ugostitelja "Sv. Grgur" u Požegi se ove godine okupilo devet škola iz čak sedam županija, odnosno 49 natjecatelja. Dokaz je to kako ovo natjecanje raste iz godine pa su se tako ove godine u kuharskim, konobarskim, barmenskim i sommelierskim vještinama natjecali učenici iz Osijeka, Zagreba, Županje, Križevaca, Pitomače, Nove Gradiške, Virovitice, Đakova i naravno Obrtničke škole Požega koja je kao i svake godine bila dobar domaćin. Možemo samo pozavidjeti žiriju koji je isprobavao razne slastice i kušao koktele koje su mladi talenti spremili.

- Ove godine je prvi put s nama i Gradski muzej sa svojim projektom Muzej u loncu čije će slastice biti ponuđene u disciplini sljubljivanja flambiranog uratka s vinom kako bi se turistička ponuda našeg grada zaista zaokružila. Tu je prvi put i škola iz Križevaca. Učenici vole doći na Kup ugostitelja jer je način ocjenjivanja isti kao na službenim državnim natjecanjima, tako se oni pripremaju za njih. U suradnji s Obrtničkom komorom smo krenuli prije 10 godina u ovaj projekt kako bismo kompetencije naših ugostiteljskih zanimanja podizali iz godine u godinu na veću razinu. Djeca se tako pripremaju i za svijet rada. Turizam je prepoznatljiva grana u našoj državi koja još uvijek nema dovoljno kadra pa su konobari i kuhari deficitarno zanimanje. Svi učenici koji završe mogu naći posao. Sezona se produžuje i na 10 mjeseci u hotelima. Tako da možemo reći kako to više nije klasični sezonski posao. Naši učenici su prepoznati u turističkim destinacijama na Jadranu kao vrijedna djeca koja imaju vještine na visokoj razini. Jedino ćemo se malo više truditi da potaknemo učenjem stranih jezika koji su nužni da biste bili dobar ugostitelj - rekla nam je Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole.




Natjecanju koje se odvija povodom Dana Grada Požege bili su prisutni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i požeški gradonačelnik Vedran Neferović, predstavnici Obrtničke komore i brojni drugi uzvanici. Najveća publika natjecateljima zapravo su bili njihovi kolege, učenici Ekonomske i Tehničke škole koji su znatiželjno uživali u prikazanim vještinama. Nekako sumnjamo da su cijeli dan mogli pozorno pratiti nastavu. Tko bi im zamjerio pored svih tih poslastica?


- Osobno sam vezan za ovo zanimanje. Biti kuhar i ugostitelj ide u kategoriju vrijednosti. Tko god kaže je to bezvrijedno, taj laže. Ovo su vrijedna i časna zanimanja. Čestitam mladim ljudima koji su došli naći odgovor na pitanje tko je najbolji. Ja sam prva generacija ugostitelja naše županije i ponosan sam na to što sam 14 godina bio konobar s vašim roditeljima. Svoje korijene dobro znam i ponosan sam na sve. I tako sam služio svojem narodu. Služiti je veličina čovjeka i osobe - poručio je natjecateljima župan Alojz Tomašević.







- Ovo mi je drugo natjecanje po redu. Danas ću se natjecati u atraktivnoj izradi koktela. Izvodit ću akrobacije. Naravno da sam razbio puno boca dok sam vježbao, ali nisam se dugo pripremao, možda mjesec dana. Na prošlom sam se natjecao u dugoj mješavini i bio sam prvi, ali sad sam se prebacio ovu disciplinu. Konkurencija je velika i sa svim konkurentima sam se upoznao. Dobri su dečki. Priznajem da su neki i bolji od mene, ali to ćemo tek vidjeti kasnije. Prvi put sam u Požegi, grad vam je zanimljiv, ljudi su dosta komunikativni, sve je super - ispričao nam je Antonijo Benčak, učenik Srednje škole iz Križevaca.

- Dolazim iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu. Meni je natjecanje zapravo dobro, samo me malo hvata trema. Na prošlom natjecanju u Županji sam bila treća. Danas ću raditi kratki koktel od ruma s okusom kokosa, sok od kruške i vrtni sok. Kokteli nisu teški, treba se samo izvježbati. Grad baš nisam vidjela, ali ljudi su mi super i dosta su komunikativni i pozitivni - rekla nam je natjecateljica Kristina Oltean.



- Sommelier postajete tako što morate znati puno o vinima, kakve su kvalitete i kako ih sljubiti s jelom. Nije teško, samo treba steći znanje. Znanja stječem na Kupu ugostitelja i na raznim konferencijama otvaramo vina pa svaki put upoznaš nešto novo. Ljudima morate znati reći naziv i proizvođača vina, kakve je kvalitete, suhoće i sladora, godinu berbe i vinogorje. Morate steći i znanja o okusima i mirisima. Ovakva natjecanja su nam važna radi stjecanja znanja, a razvijanje struke pomaže i kod traženja posla -ispričao nam je Božidar Pavlović iz Podgorja kraj Kaptola, učenik Obrtničke škole Požega.



- Dolazimo iz industrijsko obrtničke škole iz Županje. Natječemo se u flambiranju pilećeg fileta i koktela. Ovo nam je prvo natjecanje i prvi put smo u Požegi. Dobro nam je, smo nas malo hvata treba. Mislile smo da će biti teže i da imamo veću konkurenciju, ali nije toliko teško. Naši kolege iz škole su prošle godine bili drugi, nadam se da ćemo ponoviti dobar rezultat - kazale su nam Đurđica i Klaudija, mlade konobarice iz Županje.

FOTO Pogledajte galeriju.

Dodano u 20,10

Objavljeni su pobjednici današnjeg natjecanja. U flambiranju slatkog jela pobijedile su Klaudija Jelić i Đurđica Eržić iz Županje, a u flambiranju slanog jela Marijan Pečarić i Lara Kasum iz Osijeka. Požeški par Robert Stasny - Josipa Zeba osvojio je drugo mjesto.

U pripremanju kratkih barskih mješavina prvak je Mato Štivičić iz Nove Gradiške, a kod dugih mješavina u ručnom mješaču Helena Grizelj iz Virovitice koja je pobijedila i u kategoriji dugih mješavina u električnom mješaču.

Među sommelierima najbolji je Drago Crnogorac iz Osijeka, a drugi je Požežanin Ivan Andrijević. U pripremanju barskih mješavina slobodnim stilom pobijedio je Danijel Horvat iz Zagreba, a drugo mjesto osvojio je Požežanin Dino Pedić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI