VIDEO Prekopakra ima najljepšu snašu: ¨Ponosna sam što nastavljam tradiciju¨

Andrea Juranović i Martina Svjetličić Brtan
(FOTO: KUD Seljačka sloga)

16.02.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 5238

Prekopakranski KUD "Seljačka sloga" već tradicionalno sa svojom nošnjom osvaja nagrade na izboru za najljepšu djevojku i snašu koji se svake godine održava u Starim Mikanovcima. Ove je godine tu tradiciju nastavila Martina Svjetličić Brtan, 32-godišnja Pakračanka koja je u subotu osvojila nagradu za najljepšu snašu. Osim nje prekopakranski je KUD predstavljala i Andrea Juranović koja se natjecala u kategoriji djevojaka. Andrea nije osvojila nagradu, ali je dobila pregršt komplimenata prosudbenog povjerenstva.

Martina Svjetličić Brtan nije krila svoje zadovoljstvo osvajanjem ovog prestižnog naslova u svijetu slavonske kulture i narodne baštine.

- Aktivna sam u KUD-u "Seljačka sloga" još od osnovne škole, ali ovo mi je bio prvi izbor takve vrste na kojem sam nastupila. U početku sam malo imala tremu, prilikom prvog izlaska pred žiri. Trebalo je detaljno opisati nošnju i to sa starinskim izrazima. Kasnije je bilo lakše, skompala sam se s ostalim snašama, kad smo izašli pred publiku više nije bilo treme.





- Drago mi je i ponosna sam na ovo priznanje, osobito zbog nošnje koja je ponovno prepoznata. Prekopakranska nošnja nije bogata po kičastim detaljima, ali je bogata po vezu. Ovo je već tradicija da naša nošnja pobjeđuje ili osvaja barem drugu nagradu na izborima i drago mi je da sam nastavila tu tradiciju - rekla nam je Martina.

Priznanje je to i radu prekopakranskog kulturno-umjetničkog društva koje želi očuvati kulturnu baštinu i naslijeđe predaka.

- Prekopakranska nošnja je posebna i drugačija od drugih slavonskih nošnji i mi smo ponosni na nju i svaku djevojku, snašu ili momka koji nas predstavljaju na ovoj i sličnim revijama. Sa svake revije se vratimo s nekom od nagrada što dokazuje ljepotu i posebnost prekopakranske nošnje - izjavila je Dubravka Arland, predsjednica KUD-a "Seljačka sloga" Prekopakra.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI