¨Konji su nam nekad bili sve. Hranili su nas, vozili na krštenje, pričest i vjenčanje¨

Pokladno je jahanje krenulo s imanja Franje Kovačevića u Brodskom Drenovcu
(FOTO: Lidija Galić)

14.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 8893

"Nema konja što su konji vrani, ni bećara što su graničari. Poklade su i ludi su dani, tu se nađe i žena pijani` – orila se od jutra pjesma u dvorištu Franje Kovačevića u Brodskom Drenovcu pored Pleternice. Iz njegovog je domaćinstva danas krenulo 4. pokladno jahanje župe Bučje.

- Tko je nekad imao dobre konje tom se kapija srušila jer konji su veliki trošak, ali to je velika ljubav. Konji su nam nekad bili sve. Hranili su nas, vozili na vjenčanje i na pričest. Kad si se krstit išao vozili su te konji. Rodio sam se u štali među konjima i odrastao s njima. Sad pod stare dane ponovno želim kupiti konje, a i unuci me nagovaraju – prepričava nam 73-godišnji Franjo Kovačević. 40-ak konjanika prošlo je kroz Brodski Drenovac, Bučje i Zagrađe, a pripreme za ovaj veliki događaj traju već danima.




- Mladih je jahača više nego lani. Ponovno se budi ljubav prema konjima i običajima. Konje treba dobro pripremiti, već tjedan dana ih dotjerujemo od kopita i repa nadalje, tu je češljanje grive, orma, sedlo, oglavina...sve to treba pripremiti za ovaj dan – kaže nam Mirko Štimac, predsjednik Konjogojstvene udruge Pleternica koja ima 47 konja i 30 članova.


Štimac kaže da je konju za sudjelovanje u velikoj pokladnoj povorci potrebno tri do četiri godine.

- Moj Gajo prije dvije godine nije znao ništa, sad već sudjeluje u hrpi s 80 konja. Treba samo dobro raditi s njima i pripremiti ih na to – pojašnjava Štimac.



Osim domaćih konjanika u pokladnom su jahanju danas sudjelovali i konjanici iz susjednih te zagrebačke županije,a cijelim su ih putem dočekivali mještani iznoseći pred njih slavonske specijalitete i piće.



FOTO Pogledajte galeriju Pokladnog jahanja Župe Bučje 2015.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI