Besplatan prijevoz na mamografiju za žene iz svih dijelova županije

Sastanak u županijskoj vijećnici
(FOTO: Aleksandar Grlić)

12.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3700

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijska liga protiv raka u sklopu projekta "Zdraviji u Požeško-slavonskoj županiji" proširuju suradnju s općinama i gradovima kako bi se organizirao besplatni prijevoz žena iz teže dostupnih dijelova županije na preventivne mamografske preglede. Takav prijevoz je dosad bio omogućen samo ženama s područja općine Čaglin. Sastanku u Županijskoj vijećnici, pored općinskih načelnika i dogradonačelnika, prisustvovali su župan Alojz Tomašević te predstavnici Zavoda za javno zdravstvo i Lige protiv raka.

- To je nešto krasno, uvijek treba nešto raditi. Županijske liga protiv raka kao laička organizacija s liječnicima na čelu ima tradiciju više od 40 godina. Zahvaljujući dobrohotnosti naših građana, ove godine opet financiramo prijevoz gospođa koje ne mogu doći na mamografiju u okviru svojih mogućnosti i javnog prijevoza. Ove godine smo posebno zahvalni Glazbenoj školi koja nam pomaže koncertom, biskupiji koja pomaže donacijama, ali napose građanima koji dođu kad god imamo akciju. Ove godine su to bili brkovi i mimoze, a uskoro slijede narcisi. Liga je ponosna da imamo tako dobru suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo koja traje 7-8 godina. Nadamo se da će se nastaviti i dalje - izjavio je Nikola Gotovac, tajnik Županijske lige protiv raka,

- Danas smo pozvali načelnike i gradonačelnike. Dio njih je već prije potvrdio suradnju. Danas ćemo im prikazati detalje analize koju smo napravili u proteklom razdoblju i dati im podatke njihovih općina i gradova. Do proljeća, kad se lakše organizira prijevoz, želimo dogovoriti kojim se tempom može ići. Gradovi Požega, Pakrac i Pleternica te općina Brestovac su već pokazali interes, a tu su nam zapravo i najveći problemi. Oko 2.700 žena u našoj županiji živi u naseljima u kojima je odaziv na preglede manji od 70 posto. To je naša ciljana skupina i jako velik broj - kaže Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo ZJZ PSŽ.


- U Čaglinu imamo oko 300 žena uključenih u nacionalni program i većina njih treba prijevoz, no ne odazivaju se uvijek sve. U prethodnom ciklusu su bila organizirana dva prijevoza minibusevima, iako bi ih trebalo biti oko pet. Odaziv u Čaglinu je i dalje najmanji u županiji, s 30 posto se povećao na 40 posto, iako bi trebao biti barem dvostruko veći - dodaje Kovačević.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI