05.02.2015.
Aleksandar Grlić
Pregleda: 9135
Mladen Grozdanoski s priznanjem Obrtničke komore
(FOTO: Aleksandar Grlić)
Obrtnička komora Požeško-slavonske županije je danas podijelila čak 60 priznanja obrtnicima koji su aktivni 25 i više godina ili su naslijedili obrt stariji od 25 godina. Povod je proslava 20. rođendana obrtničke komore u našoj županiji. Priznanja su podijelili Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije i požeško-slavonski dožupan za gospodarstvo Željko Jakopović.
- Klima je za obrtništvo teška, još neki pojedinci ne shvaćaju da mi privređujemo. Hvala Bogu, to ide malo nabolje, ali neki još misle da mi grabimo i zarađujemo, a ne da stvaramo dohodak, zapošljavamo i održavamo obitelji. Većina obrta je sazdana na obitelji. Imamo 920 nositelja obrta i 2.323 uposlenika. Broj obrtnika se nešto smanjio, ali se povećao broj uposlenika. Svaka mjera koja ide u smjeru da potpomogne obrtništvo je dobrodošla, ali nije to dovoljno. Bez naše industrije ne može biti ni obrtništva koje je naslonjeno na velike komplekse i industrijske grane, a malo poduzetništvo je dobrodošlo - rekao je predsjednik Stipo Barukčić prije podijele priznanja.
Najdugovječniji nagrađeni obrt, Pekara Grozdanoski djeluje 45 godina u Kutjevu, a nagradu su primili roditelji vlasnika Dine Grozdanoskog.
- Sada je obrt preuzeo sin, to je već četvrta generacija pekara u našoj obitelji. Mogu reći da se dobro snalazimo s obzirom na teško vrijeme. Drago mi je zbog priznanja. Stvarno sam uložio sav trud u nju. Kad sam došao 1970. godine, sve se radilo ručno, nije to bilo kao danas sa strojevima. Posao je bio težak i naporan. S vremenom smo kupovali strojeve, tako da ih sada imao preko 30 vrsta. Sada je fizički lakše, ali je zato mom sinu malo teže s papirologijom. Mi nismo imali toliko pravila i morali smo plaćati porez, to je bilo najbitnije. Sad je puno papira, ali imamo knjigovođu. Kroz praksu u našoj pekari je prošlo puno, možda 50 do 100 ljudi. Došli smo na tržište s najboljim domaćim kruhom i sad opskrbljujemo preko 20 trgovina - ispričao nam je Mladen Grozdanoski, Dinin otac.
- Čestitam svom sinu jer ima još puno obaveza, on je i predsjednik komisije za polaganje pekarsko-slastičarskih ispita. Trenutno imamo šestero zaposlenih. Kad sam ja vodio pekaru, potražnja kruha je bila malo veća i negdje između 1998. i 2000. godine nas je bilo 9 u proizvodnji. Od pekarskog zanata, ali i od svega drugog se može živjeti. Oni koji govore da se ne može živjeti, lažu - dodaje Mladen.
- Nama je jako drago što je naš sin nastavio posao. Mi smo radili pošteno 46 godina, naš Dino radi još poštenije i vrednije. Uveo je HACCAP ustav koji traži Europa. Kada je dobio poziv da preuzme priznanje, rekao je tati da on ode jer je to zaslužio - ispričala nam je ponosna mama Ilinka.
FOTO Pogledajte galeriju s dodjele priznanja.