¨Od zanata se može živjeti. Lažu oni koji tvrde suprotno¨

Mladen Grozdanoski s priznanjem Obrtničke komore
(FOTO: Aleksandar Grlić)

05.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9135

Obrtnička komora Požeško-slavonske županije je danas podijelila čak 60 priznanja obrtnicima koji su aktivni 25 i više godina ili su naslijedili obrt stariji od 25 godina. Povod je proslava 20. rođendana obrtničke komore u našoj županiji. Priznanja su podijelili Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije i požeško-slavonski dožupan za gospodarstvo Željko Jakopović.

- Klima je za obrtništvo teška, još neki pojedinci ne shvaćaju da mi privređujemo. Hvala Bogu, to ide malo nabolje, ali neki još misle da mi grabimo i zarađujemo, a ne da stvaramo dohodak, zapošljavamo i održavamo obitelji. Većina obrta je sazdana na obitelji. Imamo 920 nositelja obrta i 2.323 uposlenika. Broj obrtnika se nešto smanjio, ali se povećao broj uposlenika. Svaka mjera koja ide u smjeru da potpomogne obrtništvo je dobrodošla, ali nije to dovoljno. Bez naše industrije ne može biti ni obrtništva koje je naslonjeno na velike komplekse i industrijske grane, a malo poduzetništvo je dobrodošlo - rekao je predsjednik Stipo Barukčić prije podijele priznanja.




Najdugovječniji nagrađeni obrt, Pekara Grozdanoski djeluje 45 godina u Kutjevu, a nagradu su primili roditelji vlasnika Dine Grozdanoskog.


- Sada je obrt preuzeo sin, to je već četvrta generacija pekara u našoj obitelji. Mogu reći da se dobro snalazimo s obzirom na teško vrijeme. Drago mi je zbog priznanja. Stvarno sam uložio sav trud u nju. Kad sam došao 1970. godine, sve se radilo ručno, nije to bilo kao danas sa strojevima. Posao je bio težak i naporan. S vremenom smo kupovali strojeve, tako da ih sada imao preko 30 vrsta. Sada je fizički lakše, ali je zato mom sinu malo teže s papirologijom. Mi nismo imali toliko pravila i morali smo plaćati porez, to je bilo najbitnije. Sad je puno papira, ali imamo knjigovođu. Kroz praksu u našoj pekari je prošlo puno, možda 50 do 100 ljudi. Došli smo na tržište s najboljim domaćim kruhom i sad opskrbljujemo preko 20 trgovina - ispričao nam je Mladen Grozdanoski, Dinin otac.

- Čestitam svom sinu jer ima još puno obaveza, on je i predsjednik komisije za polaganje pekarsko-slastičarskih ispita. Trenutno imamo šestero zaposlenih. Kad sam ja vodio pekaru, potražnja kruha je bila malo veća i negdje između 1998. i 2000. godine nas je bilo 9 u proizvodnji. Od pekarskog zanata, ali i od svega drugog se može živjeti. Oni koji govore da se ne može živjeti, lažu - dodaje Mladen.

- Nama je jako drago što je naš sin nastavio posao. Mi smo radili pošteno 46 godina, naš Dino radi još poštenije i vrednije. Uveo je HACCAP ustav koji traži Europa. Kada je dobio poziv da preuzme priznanje, rekao je tati da on ode jer je to zaslužio - ispričala nam je ponosna mama Ilinka.

FOTO Pogledajte galeriju s dodjele priznanja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI