Jakopović odgovara: Županija pomaže pčelarima koliko može

Željko Jakopović
(FOTO: Lidija Galić)

02.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5263

"Neke stvari smo ipak napravili za pčelare, a ovdje se govori da Županija nije dala šećer pa ispadamo negativci. Stvar je da smo u financijskoj situaciji kakvoj jesmo. Ne možemo direktno davati pojedinim skupinama sredstva za pojedine zahvate i radnje", odgovara Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo na članak u kojem nam se Davorin Krakar, donedavni predsjednik Pčelarske udruge "Zlatna dolina" Požega požalio kako, među ostalim, lokalne političke institucije sabotiraju projekte i ne pomažu dovoljno pčelarima.

- Opredijelili smo se  da poljoprivredi pomognemo dugoročnijim rješenjima, ali svima i sukladno našim mogućnostima. Konkretno provodimo projekt zaštite izvrsnosti meda Slavonije i Baranje gdje će pčelari s našeg područja imati svoje podtipove i također biti u tome. Već smo dali 10.000 kuna, dat ćemo nešto iznad 20.000 kuna. Projekt je vrijedan 150 do 200 tisuća kuna. To je pomoć Županije pčelarskoj struci, a sigurno da za obrazovanja, šećer i tako dalje nemamo sredstava, jer su to ozbiljni novci. Isto tako ovih dana čekamo DNK analizu da vidimo koliko imamo crnih slavonskih svinja i onda ćemo vidjeti što ćemo moći dati proizvođačima, tu je riječ o nekih 20 do 30 tisuća kuna. To je nekakav princip i ono što možemo napraviti - nastavlja dožupan Jakopović.

Pčelari trebaju doći sa svojom idejom i pomoći će im županijska razvojna agencija Panora.


- Kao što i gospodin Krakar kaže, potrebno je da i pčelari dođu sa svojom idejom i sigurno je da se Županijska razvojna agencija neće oglušiti na to, pomoći će im napraviti neki natječaj ili projekt. Vidim da je gospodin Krakar dugo u tome i puno je dao branši pa na odlasku čovjek to malo subjektivno doživljava, možda nije najsretniji i očekuje više. Međutim, to je život. Mislim da on i dalje ostaje s tim ljudima i da će svi biti korektni prema njemu kao i on prema njima - poručuje dožupan.


Po Jakopoviću kriv je i nedostatak poduzetničkih ideja, ljudi nemaju volje jer se bore za egzistenciju.

- Jedan od problema kod nas je i nepostojanje poduzetničkih ideja što ne znači da je to kritika naspram stanovništva. Naprosto je to tako, vjerojatno postoje i valjani razlozi koji uključuju struku, mentalni sklop, materijalno stanje, starosnu i obrazovnu strukturu. Treba znati da je tako i pokušavati to riješiti. Tako je vjerojatno i kod pčelara. Kriza je prevelika, svi se bore za minimum i egzistenciju. Kad ne bi bilo tako, čovjek bi lakše izdvojio vrijeme i novac pa išao u širenje po kvaliteti i kvantiteti. Svi razmišljaju "Pokušat ću prvo preživjeti pa ću onda nešto napraviti". Međutim , očito će teško biti išta od toga, ako ne riskiraš i daš si još više truda - kaže na kraju Jakopović.
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI