Unatoč negativnoj kampanji, u požeškoj županiji se cijepi 97 posto djece

Ante Vitalia
(FOTO: Mario Barać)

30.01.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 4243

Unatoč čestim pojavama u Hrvatskoj gdje roditelji odbijaju cijepiti svoje dijete, u Požeško-slavonskoj županiji to nije slučaj. Prema podacima iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kod nas se cijepi oko 97 posto djece.

- Ima pojedinačnih, ali zaista pojedinačnih slučajeva koje možemo nabrojiti na prste jedne ruke, gdje roditelji odbijaju cijepiti svoje dijete. Zakonska je obveza roditelja da dovedu dijete na cijepljenje prema planu i kalendaru cijepljenja koji propisujue ministar zdravlja. Odbiju li roditelji cijepiti svoje dijete, dužni su potpisati izjavu o odbijanju cijepljenja, odnosno dokument da ih je liječnik upoznao s cjepivom te razlozima zašto se dijete treba cijepiti. Pored toga roditelji dolaze i na razgovor kod epidemioologa koji ih upoznaje i sa svim ostalim okolnostima kao što su nuspojave, kontraindikacije, dosezi uspjeha cjepiva, i slično - rekao nam epiudemiolog Ante Vitalia.

U posljednjih je nekoliko godina slučajeva gdje su roditelji odbili cijepiti svoje dijete bilo svega nekoliko.


- Uglavnom kao razlog navode bolest i alergijske reakcije, a imali smo i dva slučaja gdje su roditelji odbili cijepiti dijete zbog autizma za koji smatraju da se pojavio kao reakcija na prethodno cjepivo. Međutim, treba znati da autizam ima genetsku podlogu i znanstveno je dokazanao da ga nikako ne može prouzročiti cjepivo - dodao je Vitalia.


Kaže da pojedine udruge, trend i kampanja protiv cjepiva dosta štete šireći negativne informacije o cijepljenju i njegovim posljedicama. Zahvaljujući cjepivima pojedine su bolesti u Hrvatskoj u potpunosti iskorijenjene.

- Postoje kontraindikacije i to privremene ili trajne. Kod trajnih gdje alergijske reakcije nastaju odmah umjesto kombiniranom cjepivu pristupa se monovakcini i dijete se ne cijepi onim cjepivom na koje je alergisjki reagiralo - kaže Vitalia.

- Nuspojave su u postotku vrlo, vrlo malo izražene, no postoje roditelji koji i temperaturu koje dijete dobije nakon mjesec dana smatraju posljedicom cijepljenja - zaključuje epidemiolog.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI