Spas za udrugu slijepih: Uključili se u projekt koji će im omogućiti funkcioniranje

Zdravko Čop, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba PSŽ
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3292

U varaždinskom hotelu Turist jučer je predstavljen projekt "Snagom znanja, da razlika bude manja" koji Udruga slijepih Varaždinske županije provodi u partnerstvu s Udrugom slijepih Požeško-slavonske županije, Srednjom školom Pakrac, Medicinskom školom Varaždin i Hrvatskim savezom slijepih. Vrijednost projekta je 746,5 tisuća kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna. Projekt će trajati otprilike godinu dana.

Udruga slijepih PSŽ kojoj je bio ugrožene opstanak zbog nedostatka sredstava dobila je tako pomoć kakvoj se mogla samo nadati.

- Projekt je kandidirala Udruga slijepih Varaždin, a kreće 1. ožujka. Naša udruga će na godinu dana dobiti uposlenika koji će raditi na pisanju projekata. To je upravo ono što nam je nedostajalo. Za nas je to stvarno velika stvar. u Hrvatskom savezu slijepih sam uvijek govorio kako smo mala županija i nemamo novaca. Tako su nas uključili u partnerski odnos i pomogli nam. U projekt je uključeno i obrazovanje u korištenju računala s prilagođenom opremom uz pomoć programa JAWS. On nam omogućuje obavljanje svakakvih poslova od pisanja do služenja internetom. Planirano je oko 80 sati edukacije. Prvo se savladava slijepo pisanje na tipkovnici, a onda sve ostalo. Dobit ćemo jedno računalo, a udruga ima već šest računala s tim programom. Srednja škola Pakrac je uključena tako da će učenici medicinske škole biti educirani kako pomoći slijepoj i slabovidnoj osobi u ambulanti ili na specijalističkom pregledu. Znat će kako joj treba prići i kako je treba provesti - objašnjava Zdravko Čop, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih PSŽ.


Planirana je i "eho edukacija". Slijepi od rođenja moći će se snalaziti u prostoru uz pomoć zvukova.


- Riječ je o međunarodnoj suradnji s udrugom iz SAD-a i slijepima iz BiH. Provodi je jedan gospodin iz Kalifornije. Namijenjena je osobama koje nikad nisu imale vid. Polaznici se uče puštati zvuk i onda se po njemu snalaze u prostoru. Obuka će se održavati U Varaždinu ili u edukacijskom centru Hrvatskog saveza slijepih u Premanturi. Kandidirat ćemo tri osobe s područja naše županije. Jedna osoba iz BiH se toliko snašla nakon edukacije da je mogla biciklom otići od Sarajeva do Jahorine. Riječ je o potpuno slijepoj osobi koja je uspjela savladati cijeli centar u Premanturi za 45 minuta, a objekt ima dva kata, konferencijsku dvoranu, bar... Znala je točno gdje se što nalazi - ispričao je Čop na kraju s oduševljenjem.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI