Brojne aktivnosti: ¨Slovačka kultura nije zaboravljena u Jakšiću¨

Pavel Treger
(FOTO: Aleksandar Grlić)

28.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5043

Pavel Treger ponovno je izabran za predsjednika Matice slovačke "Kukučin-Kuntarić" Jakšić. Zamjenik i tajnik ostaju Kazimir Hudi i Tomislav Miškulin. Članovi Matice i ove godine organiziraju priredbu "Slovaci Slovacima", slikarsku koloniju, putuju na smotru u Slovačku. S Općinom Jakšić planiraju urediti pozornicu na ribnjacima u Rajsavcu, a s HKUD-om "Slavonija" društveni dom.

- To će biti betonirana pozornica s drvenom površinom radi lakšeg plesa. Radit ćemo je ovog ljeta, općina će betonirati, a mi smo djelomično nabavili dasku. Nabavljamo harmoniku za naše društvo i šest pari kožnih čizama. Isto toliko ih planiramo nabaviti i za djevojke tako da ih imaju svi koji nastupaju. Nastavljamo suradnju s KUD-om Slavonija, zajednički ciljevi su nam održavanje doma i što bolja suradnja. Ono što nabavimo od instrumenata je ujedno i njihovo, nema nikakve razlike. Ove godine planiramo urediti izložbeni prostor u domu, održat ćemo i slikarsku koloniju u Rajsavcu, samo će se promijeniti mjesto slikanja. Bit će to stare specifične seoske kuće i bunari koji nestaju, da ostanu u sjećanju - nabraja nam Pavel Treger, predsjednik Matice slovačke.







- U srpnju, poslije manifestacije Slovaci Slovacima planiramo putovanje na festival u Oravi. To je jedna velika manifestacija. Pozvalo nas je najbolje društvo u Slovačkoj, išli su ciljano na nas jer nismo tamo nikad bili, a među nekoliko smo matica koje imaju veselije programe. To traže u Slovačkoj, tamo na manifestacijama bude do 15 tisuća gledatelja i ulaz se naplaćuje do 25 eura za tri dana - nastavlja Treger.

- Slovačka kultura nije zaboravljena u Jakšiću. Mladi vole putovati, plesati i zabavljati se. Imamo mladu plesno-sviračku skupinu, ima ih 20-ak od šest do 12 godina. Djeca uče slovački jezik u osnovnoj školi i gimnaziji. Sada smo doznali i da je prva Udruga Čeha i Slovaka u Jakšiću osnovana 5. veljače 1933. godine. To je bilo u mirovanju neko vrijeme, a mi smo rad obnovili prije osam godina. Nismo ni znali da su još onda ljudi osjećali potrebu da se organiziraju - rekao nam je na kraju Treger.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI