Kaptol važan u europskom kontekstu

Posude koje su Požeštinu svrtale u važan kulturni kontekst na području Europe.
(FOTO: Bojan Miščević)

22.03.2011. | Bojan Miščević
Pregleda: 4235

Gradskom muzeju Požega nedavno je predano 27 posuda s bogatog arheološkog nalazišta Kaptol-Gradci iznad Kaptola. Izložba pronađenih posuda u Muzeju bit će postavljena u svibnju, za Dan požeškog muzeja.

Europski razmjeri

Na spomenutom nalazištu pronađeni su i brončani i željezni mač kao i brončana situla - jedini takvi primjerci otkriveni na tlu Hrvatske, a oprema poput posebnog tipa grčke zdjelaste kacige predstavlja vrlo rijedak, ali i najistočniji nalaz takve kacige na čitavom području Europe. Radi se o Halštatskoj kulturi starijeg željeznog doba koja se do 6. st. prostirala na oko tisuću kilometara.
Prva sustavna istraživanja na lokalitetu Kaptol-Gradci provedena su od 1965. - 1971. godine pod vodstvom Vere Vejvode iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Požežanin, pokojni profesor Filip Potrebica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu istraživanja na spomenutom lokalitetu nastavio je 2000. godine, da bi nakon njegove smrti posao nastavio njegov sin Hrvoje Potrebica.


Veza s Grčkom


Crne grafitne posude i dijelovi pronađene ratničke opreme ukazuju na veze Ilira s Grčkom, te visoki stupanj kulture naših krajeva.
Pronađeni dvostruki kneževski grob predstavlja jedinstveno otkriće u starijem željeznom dobu Europe, što vrijedi i za mnoge druge nalaze iz te cjeline.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI