Vladina pomoć poplavljenima je 17 puta manja od pretrpljene štete

Poplava u Gradcu
(FOTO: Anđelko Banović)

16.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5089

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica poplava tijekom svibnja prošle godine. Kako bi se mogla izvršiti isplata sredstava pomoći, Grad Pleternica je pozvao sve osobe koje su podnijele zahtjev za isplatu pomoći, da žurno dostave u Gradsku upravu Grada Pleternice, Ivana Šveara 2, Pleternica (I. kat) broj tekućeg računa ili broj zaštićenog računa ako je tekući račun pod blokadom te broj telefona. Sredstva za isplatu su ipak 17 puta manja od onih zahtijevanih.

- Dodijeljen nam je iznos od 2,9 milijuna kuna. Ako znamo da je šteta bila 50,5 milijuna kuna i da je bilo preko 500 zahtjeva, znači da se radi o minimalnim sredstvima. Od toga 450.000 kuna pripada za štete u poljoprivredi, oko 2,2 milijuna pripada za štete na stambenim, odnosno građevinskim objektima i oko 250.000 kuna je iznos koji će dobiti pravne osobe za poljoprivredu - rekla nam je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

- Sada u kratkom roku prikupljamo brojeve računa na koje ćemo izvršiti isplatu, ja vjerujem, već početkom idućeg tjedna. Nismo odredili rok do kada se ljudi moraju javiti, ako se i ne jave sredstva će im se isplatiti kada se jave jer ima i građana koji imaju nekretninu, ali ne žive ovdje nego primjerice u Njemačkoj. Oni će svoje naknade moći podići kada dođu za Uskrs ili na godišnji odmor. Uglavnom, iznos ostaje na računu Grada Pleternice do trenutka kada se osoba javi. Mislim da je već preko 90 posto građana dostavilo svoje podatke tako da će to ići relativno brzo - dodaje gradonačelnica.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI