Mještani velika srca: ¨Cijelo Zagrađe živi za prijatelje u Beninu¨

Srcem za Afriku - humanitarna manifestacija u Zagrađu
(FOTO: Anđelko Banović)

21.12.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7763

Cijelo Zagrađe uključilo se večeras u humanitarnu priredbu "Srcem za djecu Afrike". Složno graničarsko selo kod Pleternice održava ovu manifestaciju već treću godinu zaredom, otkako se Zagrađanka Đurđica Lucić vratila iz Benina. Tamo se iz prve ruke upoznala s radom misionara i očajnim uvjetima u kojima žive lokalna djeca pa im je odlučila pomoći. Svake godine je veza između Benina i Zagrađa sve veća jer nekoliko Zagrađana pomaže afričkim kumovima izboriti se za bolji život kroz edukaciju, a ove godine su im darovali svoja srca i 3.200 kuna.






- Prve godine smo priredbu imali u malom domu, pa u velikom i sada u dvorani za svatove. Ove godine je bilo preko 200 ljudi i oko 80 izvođača. Sudjeluju svi, i djeca i odrasli. Mame su pekle kolače, djeca su izrađivala razne ukrase. To smo stavili na štandu na kojem se uz donaciju se moglo uzeti nešto za uspomenu. Dio novca dajemo za "Marijine obroke", a dio za izgradnju sirotišta u Beninu. Ima u selu nekoliko kumova koji pomažu školovanje djece u Africi. To je isto počelo tako da sam donijela podatke i slike djece i tražila kumove. Tako su u razgovoru neki mještani rekli da žele pomoći i biti kumovi. Sad postoji jedna velika povezanost između Zagrađa i Benina. Svi izvođači su dali dio svoga srca za Benin. Ne poznaju tu djecu, koja su daleko, ali čuli su da im je teško i željeli su pomoći na svoj način, izvođenjem predstave ili skladbe - rekla nam je Đurđica Lucić, organizatorica "Srca za djecu Afrike".






- Sirotište se gradi dvije godine i već je napola napravljeno, sada se stavlja pod krov i završava. Moći će smjestiti 60 do 70 djevojčica. One tamo žive općenito loše, u obiteljima koje ih ne mogu školovati i često nemaju dovoljno hrane. U sirotištu im misionarke osiguraju redovne obroke i krevete, koje nemaju kod kuće, idu u školu i tako im se omogući dobra budućnost. Za žensku djecu su tamo jako loše prilike. Muška se još nekako izbore, rade u polju, love ribu ili se obučavaju za zanat. Djevojčice se s 13 godina prisilno udaju i često su nepismene, ne idu u školu i nemaju budućnost. To je već četvrto takvo sirotište s kojim se one izvlače iz takvog načina života i time im se jako puno pomaže - opisuje Đurđica kako će se potrošiti novac koji su Zagrađani prikupili za svoju afričku braću.





























Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI