Napokon dobili normalan pritisak vode; neki su ga čekali i 40 godina

Martina Čerti pokazuje novu precrpnu pumpu
(FOTO: Aleksandar Grlić)

14.12.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4789

Stanovnici dijela Ulice Sv. Duha u Požegi su konačno doživjeli normalan pritisak vode, a neki su ga čekali i više od 40 godina. Tekija je pustila u rad precrpnu stanicu za podizanje tlaka vrijednu oko 50.000 kuna. Njihovom iznenađenju nije bilo kraja, toliko su već navikli na slabi pritisak i pokvarene uređaje, da ih je sada "strah" otvoriti slavinu. Veseli su jer je njihovim problemima konačno došao kraj.

- Doselili smo se početkom veljače i problem s vodom smo imali od prvog dana. Kad smo došli nabavili smo veliku glavu za tuš, ali smo je odmah morali zamijeniti manjom. Imali smo problem s novim grijačem na kojem smo već morali mijenjati dio. Slabo je "vukao vodu" i u njemu se već nakupljao kamenac. Susjedima na katu su se u par navrata pokvarile perilice za pranje rublja i posuđa. Nama nije nikad pokvarena, ali je znalo biti pijeska. Sad je pritisak stvarno toliko jak da nismo navikli. Kad otvorimo slavinu, voda curi pristojnom brzinom. Nisam još ni svjesna toga. Jedan susjed, koji je došao malo poslije nas, pozabavio se time. Ganjao ih je dosta u Tekiji i na kraju su to riješili, presretni smo - ispričala nam je Martina Čerti, stanovnica Ulice Svetog Duha.

- Živimo 44 godine tu i često nam je nestajalo vode. Budući da smo mi zadnja kuća u ulici, tjeralo nam je i zrak kroz cijevi. Događalo se da se brojilo vrti, a vode nemamo do svibnja do listopada, imamo iskopana tri bunara i nijedan nije dovršen. Vodu smo vozili i od šogora. Nekad smo je skupljali i preko noći kad je bio bolji pritisak, staviš rublje u perilicu pa je moraš isključiti jer čuješ da nema vode. Zadnjih 10-ak godina pritisak je bio ipak dobar, ali sad je toliko jak da nismo navikli, morat ćemo staviti nekakve redukcijske ventile. Kad sam to jučer otvorila, to je bio šok, nisam se nadala da je to toliko jako. Jučer me iznenadilo, kad sam uzeo čašu zbog mlaza mi je ispala iz ruke. Kad vam dođe toliki pritisak, možete očekivati i da pukne nešto - ispričali su nam Marijan i Agneza Marinović, lokalni starosjedioci.


U Tekiji iduće godine planiraju i veću precrpnu stanicu za potrebe stanovnika Glavice. Pripreme za izgradnju su već počele.


- Moderni uređaji ne rade pod nižim tlakova i bilo je potrebno povećati tlakove u mreži za taj dio ulice. Sličnu stanicu ćemo morati raditi na području Glavice, već je u postupku nabava opreme i očekuje se u sljedećih par mjeseci da ćemo je i postaviti. Ovdje je bilo riječ o 10-ak kuća, a tamo je u pitanju cijela četvrt. To će biti veće pumpna stanica jer se tamo razvija dio naselja. Iznad stanice za tehnički pregled je izgrađeno već nekoliko kuća, a u budućnosti se tamo planira daljnja gradnja. Mreža je izgrađena, ali je potrebno izgraditi precrpnu stanicu. To će se raditi iduće godine, a procjenjujemo da će troškovi izgradnje biti 150 do 200 tisuća kuna - izjavio nam je Mile Beslić, voditelj Razvojno-tehnološkog sektora u Tekiji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI