Grad nije 2011. evidentirao dokumentaciju o Baški

Zdravko Ronko
(FOTO: Lidija Galić)

02.12.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 6615

Državna revizija je u svom nalazu za 2013. godinu utvrdila niz nepravilnosti u Gradu Požegi koje se odnose na ugovor između Grada Požege i Ženskog košarkaškog kluba o davanju na korištenje gradskog odmarališta u Baški na otoku Krku.

Riječ je o ugovoru koji datira još iz 2011. godine, dakle iz vremena bivšeg gradonačelnika Zdravka Ronka. Postavlja se logično pitanje: zašto su ove nepravilnosti utvrđene tek sada, a državna je revizija 2012. godine, dok je pregledavala poslovne knjige za 2011. godinu, Gradu Požegi iskazala bezuvjetno mišljenje bez spomena bilo kakvih nepravilnosti vezanih za spomenuto odmaralište.

S tim smo se pitanjem obratili Uredu državne revizije iz kojeg su nam odgovorili:


Dokumentacija o odmaralištu u Baškoj nije bila evidentirana u poslovnim knjigama Grada Požege za 2011. i 2012. godinu te stoga nije ni mogla biti predmet revizije, jer se revizija obavlja isključivo na temelju dokumentacije, a metodološki se obavlja na temelju uzorka i procjene rizika pojave nepravilnosti.


Da bi Grad dobio bezuvjetno mišljenje, mora otkloniti sve nepravilnosti koje su revizijom utvrđene te u poslovnim knjigama evidentirati sve poslovne događaje, a financijske izvještaje sastaviti u skladu s propisima.


Podsjetimo, Ured državne revizije je nedavno iskazao uvjetno mišljenje Gradu Požegi. Za odmaralište se navodi da ga je Grad još 2011. godine bez naknade dao na korištenje Košarkaškom klubu Požega, a da prije toga nije procijenio vrijednost zemljišta i objekta te to evidentirao u poslovnim knjigama.

"Od Košarkaškog kluba, kojemu su prenesena prava upravljanja i korištenja, nisu zatražena izvješća o ulaganjima u objekt, što je bila ugovorna obveza, podaci o ljetovanju djece i umirovljenika te ugovori o podzakupu dijela odmarališta. Dokumentacija koja je dostavljena za kategorizaciju objekta kao dokaz o pravu korištenja poslovnog prostora, razlikuje se od dijela dokumentacije koja je u postupku revizije pribavljena od Grada...

Dodaje se da je Grad dao suglasnosti prema kojima Košarkaški klub može dati objekt na korištenje drugim pravnim ili fizičkim osobama, a nije utvrdio pod kojim uvjetima i na koji način će Košarkaški klub regulirati međusobna prava i obveze s korisnicima objekta.

Grad nije obvezao Košarkaški klub na izvješćivanje o poduzetim aktivnostima vezanim uz davanje objekta na korištenje, što je trebao u cilju utvrđivanja učinkovitosti raspolaganja objektom. Zbog navedenog, Grad nije upravljao objektom pažnjom dobrog gospodara, stoji u izvješću Ureda državne revizije.

Pokušali smo dobiti komentar bivšeg gradonačelnika, no bez uspjeha. Nije nam se javljao na telefonske pozive.

Dodano u 11:52

Ronko nam je poslao SMS da se ne može javiti jer je u tijeku glasanje u Saboru. SMS-om smo mu poslali upit i kada dođemo do njegovog komentara, objavit ćemo ga.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI