18.000 eura pomoći: ¨Ovo je značajan iskorak i doprinos Pakracu¨

Nikola Ivanović
(FOTO: Radio Nova Gradiška)

27.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 2560

Grad Pakrac jedan je od 36 gradova i općina bivše države i uže regije koji su odabrani za sudjelovanje u projektu "Unapređenje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Europi", koji provodi Vijeće Europe, a financira Europska unija. U sklopu projekta će dobiti bespovratnu novčanu pomoć - grant u iznosu od 18 tisuća eura.

Ugovor o tome potpisao je Davor Huška, pakrački gradonačelnik, na regionalnoj konferenciji "Zaštita manjina u jugoistočnoj Europi" koja se održava u Skoplju, a kojoj su nazočili još i Goran Labus, dogradonačelnik iz redova srpske nacionalne manjine i Nikola Ivanović, autor projekta i pakrački gradski vijećnik.

Poticati manjinsko obrazovanje


Uz pomoć ovih sredstava gradovi i općine, sudionici projekta, bi trebali otkloniti prepreke koje stoje na putu ostvarivanja prava manjina na lokalnoj razini. Konkretno, u Pakracu će pet tisuća eura biti izdvojeno za kupovinu traktorskog priključka za vlastiti komunalni pogon Grada Pakraca, za strojno čišćenje putnih jaraka. Preostalih 13 tisuća eura namijenjeno je vijećima srpske, češke i talijanske nacionalne manjine.


- Projektom će se unaprijediti znanja predstavnika Vijeća nacionalnih manjina, koja su po zakonu savjetodavna tijela lokalne samouprave, ali i samih lokalnih službenika u pogledu poštivanja i primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Kroz projekt ćemo poticati manjinsko obrazovanje, posebno model C u pakračkoj Osnovnoj školi "Braća Radić", zatim poboljšati nivo vidljivosti nacionalnih manjina u lokalnim medijima, unaprijediti suradnju Vijeća nacionalnih manjina s gradskim institucijama kroz organizaciju zajedničkih kulturnih događaja u okviru Pakračkog ljeta.

Manjinska kinematografija i književne večeri

-Ideja je da predstavimo češku, talijansku i srpsku kinematografiju te da organiziramo književne večeri s manjinskom tematikom. Cilj nam je unaprijediti kulturni život grada, a osobno, moja je želja da te aktivnosti budu inkluzivne, odnosno da sudjeluju kulturna društva svih naroda s područja grada. Svjestan sam događanja iz prošlosti, ali smatram da je ovo značajan iskorak za naš grad i da je potrebno raditi zajedno za dobrobit svih građana. Ovaj mali projekt će doprinijeti gradu i kao referenca prilikom prijave na druge značajnije EU natječaje, jer je društvena ravnopravnost osnova gospodarskog razvoja - poručio je iz Skoplja Nikola Ivanović.

Za sudjelovanje u projektu i dobivanje novčane potpore - granta podnesena su 152 zahtjeva. Iz Hrvatske ih je poslano 19, odobreno ih je šest, a uz Pakrac, bespovratna novčana potpora je odobrena još za Pulu, Čakovec, Gračac, Kneževe Vinograde i Bogdanovce. Ukupno će kroz ovaj program biti podijeljeno 648 tisuća eura, a 18 tisuća eura je i maksimalna potpora za jednu jedinicu lokalne samouprave. Projekt započinje u siječnju i traje do prosinca 2015. godine.

Ivanović: Poruka je važnija od novca

- Riječ je o projektu koji se provodi u skladu s europskim pravilima, te nema jednostavnog dijeljenja sredstava. Mislim da je važna poruka, a ne toliko financijska sredstva, koja su, da budem iskren, mala za sve ono što je potrebno napraviti - dodao je Ivanović.

Kaže kako je priprema ovog projekta trajala sedam dana i, obzirom da se i inače bavi ovom tematikom, bila je dosta jednostavna.

- U svakoj državi, korisnici ovog programa, bit će odabran po jedan grad ili općina, kao primjer dobre prakse, čije će se aktivnosti financirati i tijekom 2016. godine. Nadam se da će za Hrvatsku to biti  Pakrac - zaključuje Ivanović.

Izvor fotografije: RadioNG.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI