¨Da svatko baca smeće gdje hoće, svijet bi bio ružan i prljav¨

Gradonačelnik Davor Huška s pakračkim vrtićarcima
(FOTO: Mario Barać)

21.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5286

Ako je suditi po odgovorima mališana, polaznika Dječjeg vrtića "Maslačak" iz Pakraca, čeka nas svijetla budućnost po pitanju očuvanja prirode i selektivnog otpada.

Posjetili smo ih danas jer su od pakračkog gradonačelnika Davora Huške te predstavnika Komunalca Zdravka Vostrija i Adrijana Baškiere, na poklon dobili 9 koševa - "žabica" za selektivno prikupljanje otpada.

- Smeće je kad bacamo smeće. U smeće bacamo papire kad obrišemo nos. I kad se naljutimo isto bacamo papire - odgovorila nam je 4-godišnja Marija Ružička.





- Da svatko baca smeće gdje hoće, svijet bi bio ružan i prljav, ne bi bilo lijepo da se tako smeće baca - tvrdi Lana Blažević (6 godina). - Smeće je plastika i ide u žutu - kratko i jasno je rekao Leo Šabanović (10).

Pakrački mališani su nam uglas odgovorili da ne smijemo u travu i na zemlju bacati maramice i papiriće s bombona niti bilo kakav otpad. - Kada bi moj prijatelj tako bacio papir, rekao bih mu da je zločest i da to ne smije raditi zato što zagađuje okoliš - poentirao je Ivan Orzes (6). - I tako ugrožavaš prirodu - dodao je David Jakša (5).

Je li smeće i ostatak hrane koji nam ostane nakon ručka, pitali smo pakračke vrtićance. - To nije smeće, a kada ostane, to onda operemo - kaže Ena Glazer (6). Pitali smo ih i što je to PET ambalaža. - To su žabe i to bi mogle biti boce - rekla je Sara Jović (5). Pomogao joj je Lovro Feher (5) koji je došapnuo: - To je plastika.



Na kraju smo mališanima dali da u praksi isprobaju funkcioniranje koševa za selektivno odlaganje otpada. Tina Nemet (6) je papirić od maramice ispravno bacila u plavu "žabicu". Josip Omerzo (4) je plastičnu vrećicu od maramica, najprije bacio također u plavu kantu, ali se odmah ispravio pa je vrećica završila u žutoj "žabici".

Ovaj poklon pakračkom vrtiću rezultat je projekta nabave komunalne opreme - kanti i kontejnera za sakupljanje komunalnog otpada. Koševi - "žabe" su zapremine između 30 i 35 litara, a vrijedne su ukupno nešto manje od 40 tisuća kuna. Ukupna vrijednost projekta nabave komunalne opreme je 630 tisuća kuna, u 80-postotnom iznosu sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak sredstava osigurava Grad Pakrac.

Ukupno 9 kanti za smeće, po 3 za papir, plastiku i staklo, bit će raspoređeni u matičnom vrtiću te u vrtiću na Kalvariji i područnom u Prekopakri.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI