¨Djeca će na ovakvim predavanjima usvojiti simboliku Vukovara¨

Ante Nazor
(FOTO: Aleksandar Grlić)

19.11.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3931

U prostoru požeške Gimnazije danas je održana tribina na temu Domovinskog rata i Vukovara namijenjena učenicima osnovnih škola s područja Požege. Tribinu je organizirala Osnovna škola Antuna Kanižlića čiji je zbor s par pjesama otvorio program. Gosti predavači su bili Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Natko Martinčić Jerčić, djelatnik HMDCDR-a i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a prisutne je na početku pozdravio i požeški dogradonačelnik Darko Puljašić.



- Ovo je sat na temu značaja bitke za Vukovar za Hrvatsku i općenito u Domovinskom ratu. U uvodu ćemo prikazati jedan zapis vezan uz razaranje vukovarske bolnice. Reći ćemo par riječi što je ona pretrpjela i što su njezini liječnici odradili tijekom opsade. Upozorit ćemo i na kontinuitet velikosrpske politike koji je bio uzrok Domovinskom ratu. Na par primjera ćemo pokazati kako su stvari bile jednake 1939. i 1990. godine. Osobno nemam nikoga u Vukovaru, nisam ni bio tamo prije Domovinskog rata, ali Vukovar je simbol obrane Hrvatske i svi smo senzibilizirani za taj grad i ono što se odgađalo u njemu tijekom 1991. godine - rekao nam je Ante Nazor, ravnatelj HMDCDR-a.







- Na nama je da djeci objasnimo važnost Vukovara kao simbola obrane Hrvatske. Ako učimo o Domovinskom ratu, onda je Vukovar nezaobilazna tema. Nešto ćemo postići ako kroz Vukovar uspiju razumjeti svu složenost obrane Hrvatske. Vukovar je jednako simbol kao što je oslobađanje Knina simbol pobjede, što ne znači da su druga mjesta 1991. godine bila manje važna i da nisu trpjela svoja stradanja. Vjerujem da će s ovakvim predavanjima djeca usvojiti tu simboliku i da će na Vukovar gledati kao nešto što je za nas Hrvate, pogotovo one koji su bili sudionici Domovinskog rata, prevažno - dodao je Nazor.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI