Država voljna pomoći: ¨Učinit ćemo sve da što prije dobiju materijal za kuću¨

Zoran Prodanović sa suprugom Sanelom i sinovima Josipom i Slavkom
(FOTO: Mario Barać)

18.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5708

Nakon priče o obitelji Prodanović koja u neljudskim uvjetima živi u Antunovcu blizu Lipika, apel za pomoć naišao je na odjek kod ljudi, što nam je potvrdio Zoran Prodanović.

- Odmah drugi dan nakon vašeg članka, došla nam je jedna žena i dovezla hranu, namirnice, neke sitnice za djecu. Ljudi stalno dolaze, zovu, najviše nude robu i hranu, a zvao je i jedan čovjek koji je rekao da će nam, kada budemo gradili novu kuću, pokloniti vrata i prozore. Hvala svim ljudima koji zovu i koji nam hoće pomoći i nadam se da ćemo uspjeti nešto napraviti do zime - rekao je Zoran.

Još od rujna ovoj obitelji pomaže Gradsko društvo crvenog križa Pakrac koje im svakodnevno dostavlja 4 topla obroka, a u pomoć se uključio i Grad Lipik. - Organiziranu akciju pomoći obitelj Prodanović vodi naše društvo i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji ima nekoliko rješenja za ovu obitelj. U svakom slučaju vjerujemo da obitelj Prodanović neće dočekati zimu u ovoj trošnoj kući u kojoj su još uvijek. Ako budu i zimovali u ovoj kući, onda će ona do tada biti obnovljena u mjeri koliko budu naše mogućnosti - rekao je Kliček.


Žurno uključivanje u rješavanje problema ove obitelji najavljuju i iz Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje. U priopćenju na naš upit, predstojnica Mirela Stanić - Popović navodi da će, s obzirom na uvjete u kojima živi obitelj Prodanović, Državni ured za stambeno zbrinjavanje uložiti maksimalne napore kako bi isporuka građevinskog materijala započela u što kraćem roku.


Pitali smo i zašto u Rješenju o uvjetima građenja nema 5-godišnjeg Slavka koji živi s ovom obitelji i postoji li mogućnost da se i on evidentira te da tako dobije dodatnih 10 četvornih metara stambene površine.

"Ukoliko obitelj inzistira na dodavanju novog člana, moramo Vas upozoriti da temeljem važećeg Zakona o područjima od posebne državne skrbi DUOSZ neće moći udovoljiti jer za to ne postoje zakonske osnove", piše u priopćenju.

Predstojnica Stanić - Popović dodaje kako je, upravo zbog ovakvih slučajeva, DUOSZ uputio u proceduru prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima od posebne državne skrbi. Ipak, u praksi to ne znači i brže rješavanje problema slučajeva kakav je Prodanović. Upravo suprotno. Ukoliko se predložene izmjene usvoje, uslijedila bi obnova postupka utvrđivanja prava na stambeno zbrinjavanje.

- Ukoliko se kreće u dodavanje novog člana obitelji te ukoliko Ured državne uprave Požeško-slavonske županije pozitivno odluči o pravu na stambeno zbrinjavanje, DUOSZ će morati ponovno zatražiti izradu novog Rješenja o uvjetima građenja te ponoviti cijeli postupak do potpisivanja Ugovora o darovanju građevinskog materijala, a time se realizacija stambenog zbrinjavanja dodatno odgađa", pojašnjava Stanić-Popović. Po ovome, Slavko Prodanović iz Antunovca ne postoji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI