Smanjuju se gubici: ¨Grijanje, za sada, ipak neće pojeftiniti¨

Direkttor "Komunalca" Anto Bekić i gradonačelnik Vedran Neferović
(FOTO: Lidija Galić)

17.11.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 4220

U tijeku je modernizacija kotlovnica koje grijanjem opskrbljuju stanare Babinog vira. Vrijednost radova je oko pola milijuna kuna, a u konačnici će cjelokupna rekonstrukcija sustava grijanja, koja se planira u narednom periodu, koštati oko dva milijuna kuna.

- Trenutačno su u tijeku radovi na kotlovnicama "Miroslav Krleža" i "Vladimir Nazor" kojima upravlja tvrtka Komunalac. Ugrađujemo nove toplovodne kotlove s pripadajućom opremom i to radimo interventno jer je postojeće postrojenje starije od 30 godina. Kotlovnicama je obuhvaćeno 12 stambenih zgrada, odnosno više od 400 stanova ukupne kvadrature 20 tisuća četvornih metara. Godinama prihodi od grijanja ne pokrivaju troškove koji nastaju ovakvim načinom rada i gomilaju se gubici - rekao je prilikom obilaska kotlovnice u Babinom viru direktor Komunalca Anto Bekić.







Prijašnji kotao kapaciteta 1800 kW zamijenjen je manjim, od 700 kW, dok je u drugoj kotlovnici kotao od 1800 kW zamijenjen onim od 1100 kW. Postavljaju se i moderniji plamenici koji će trošiti daleko manje plina od dosadašnjih te se očekuje smanjenje potrošnje za oko 20 posto.

Do sada su već izmijenjene toplovodne cijevi, a u planu je i daljnja modernizacija sustava. Smanjenja cijene grijanja za sada, ipak, neće biti.

- U gubitcima smo i ovim ulaganjem jednostavno moramo doći barem na nulu i nastaviti daljnje poslovanje - pojasnio je Bekić.

Broj korisnika zajedničkog sustava grijanja iz godine u godinu je sve manji. Kako su s godinama pojedinci prelazili na etažno plinsko grijanje postojeće kotlovnice postale su prevelike za zgrade preostale u zajedničkom sustavu grijanja. S rješavanjem ovog problema krenuli smo još lani i ovih je dana došlo do zamjene kotla koji je bio puno veći nego što su stvarne potrebe - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Naglasio je, međutim, da građani ako žele imati jeftinije grijanje moraju i sami poduzeti određene poteze kao što su izmjena stolarije te postavljanje energetske ovojnice zgrade.

- Građanima to sigurno predstavlja opterećenje, ali u suradnji s Komunalcem i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vjerujem da će doći do smanjenja troškova grijanja. Izdvajanje i sufinanciranje izdvajanja nije moguće što znači da oni koji ostaju u zajedničkom sustavu moraju napraviti potrebne radnje da bi smanjili gubitke - dodao je.

Predstavnik stanara zgrade u Ulici Miroslava Krleže Ivo Kezić zadovoljan je radovima na sustavu grijanja. Kaže da su mu računi za plin postavljanjem razdjelnika grijanja smanjeni sa 750 na oko 500 kuna.



Upravo postavljanje razdjelnika obveza je koja očekuje stanare u svim zgradama koje su u sustavu zajedničkog grijanja.

- Razdjelnici se moraju ugraditi do kraja 2016. godine. To je zakonska obveza i u iduće dvije godine stanari će to morati ugraditi. Time će troškovi grijanja biti pravednije podijeljeni - rekao je Bekić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI