Zbog 880 kuna mirovine nema pravo na naknadu za ogrjev

Nebojša Damjanović
(FOTO: Mario Barać)

17.11.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5600

Primjena novog Zakona o socijalnoj skrbi koji je na snazi od 1. siječnja je u Pakracu rezultirala činjenicom da je ove jeseni 101 korisnik ostao bez prava na financijsku pomoć od 950 kuna za troškove ogrjeva. Među njima je i 76-godišnji Nebojša Damjanović koji sa suprugom Melanijom živi u pakračkoj Ulici Ivana Gundulića.

- Sreća je što sam cijele godine malo pomalo privlačio stara drva i granje iz šume pa se nadam da će to biti dosta da izguramo ovu zimu. Što će biti nagodinu, ako poživimo, ne znam. Star sam i sve mi je teže raditi, imam problema s astmom i ne znam hoću li nagodinu uopće moći nositi drva. Jedino se nadam da će biti mirna zima. Samo da ne bude ona prava jer ako ostanemo bez drva, ne znam ni sam što ćemo - rekao je Nebojša.

 Glavni razlog bitno manjeg broja korisnika pomoći za ogrjev je što po novom zakonu pravo na naknadu za ogrjev imaju samo osobe koje preko Centra za socijalnu skrb ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Na području Pakraca ih je ove godine 253. Novac za ovu namjenu osigurava država i preko županija ih "spušta" prema gradovima i općinama.





Nebojša Damjanović je pravo na novčanu pomoć za ogrjev izgubio jer prima mirovinu od 880 kuna na temelju 17 godina radnog staža u Papuku.

 - Evo, danas sam podigao mirovinu, platio režije, kupio dvije kile šećera, ulje i ostalo mi 200 kuna. Eto tako je to, pa ti živi kako znaš. Ovo je bezizlazna situacija, nemamo nikakva druga primanja, ženina djeca iz prvog braka isto imaju svojih problema i muka i prepušteni smo sami sebi. Zato štedimo na svemu. Najviše na odjeći pa ne pamtim kada sam si kupio cipele ili kaput. Nosimo samo ono što smo dobivali iz humaniterne pomoći i Crvenog križa. Štedimo i na hrani, obrađujemo malo vrta, a ni životinje više ne možemo držati jer je i žena bolesna pa ne može raditi. Imamo tek 10 koka, al ne nose uopće, imamo 2 jaja dnevno - tvrdi Nebojša.

  Provođenje odluke o financijskoj pomoći troškova ogrjeva je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a Centar za socijalnu skrb dostavlja popis korisnika koji ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Dubravka Šebić Stoček, ravnateljica pakračkog Centra pojašnjava da su oni u ovom slučaju samo operativci koji dostavljaju podatke.

- Vjerujem da gradovi koji su nadležni za provođenje ove odluke imaju slobodu propisati i druge mogućnosti u skladu s novim zakonom, da se ova pomoć realizira. To vjerojatno ovisi o novcu i takav dodatan oblik pomoći vjerojatno si mogu priuštiti neke bogatije sredine - kaže Šebić Stoček.

Na kraju, matematička logika u slučaju Nebojše Damjanovića kaže da bi mu bilo isplativije da uopće nema mirovinu, odnosno da nikada nije ni radio. U tom bi slučaju on i supruga imali pravo mjesečno na 480 kuna zajamčene minimalne naknade. To znači da bi mjesečno primali 960 kuna, odnosno 80 kuna više od mirovine koju dobiva Nebojša. Osim toga, imali bi pravo i na 950 kuna troškova ogrjeva, a ostvarili bi i neke druge pogodnosti poput oslobađanja plaćanja komunalne naknade za koju godišnje izdvajaju 270 kuna.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI