Novi udar na gradove i općine: Morat ćemo smanjiti investicije

Načelnici i gradonačelnici
(FOTO: Aleksandar Grlić)

07.11.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 6000

Novi prijedlog Zakona o regionalnom razvoju izazvao je nezadovoljstvo kod nekih čelnika općina i gradova u našoj županiji. Naime, prema tom prijedlogu Velika, Brestovac, kaptol, Pakrac i Lipik ne spadaju više pod područja od posebne državne skrbi.

Boban: Sve vodi k tome da se ukinu općine

- Nitko nas ništa nije ni pitao. Nijedna općina u Hrvatskoj nije dobila nacrt izrade plana proračuna za iduću godinu što je do sada bilo uobičajeno. Radi se napamet. Smanjenja će biti i morat ćemo rezati troškove gdje god to bude moguće. Sve vodi k tome da se ukinu općine, a po mom mišljenju treba ukidati hrpu kojekakvih agencija u Zagrebu za koje ljudi i ne znaju da postoje i nepotrebnih javnih ustanova. Umjesto da donose mjere kako bi zadržali ljude u malim sredinama rade sasvim suprotno. Razvijaju se veliki gradovi poput Rijeke, Zagreba i Splita. Neka dođu živjeti sedam dana u jednu malu općinu i vide koji su naši problemi. Ne smatram se načelnikom već komunalnim redarom i čovjekom koji pokušava napraviti sve ono što je potrebno, a oni se u Zagrebu ponašaju totalno drukčije. Trebaju živjeti sa svojim narodom - poručio je Vlado Boban, načelnik općine Velika.


Kovačević: Koliko će nam dati, toliko ćemo izgubiti


Općina Jakšić do sada nije bila u kategoriji područja od posebne državne skrbi.
- Novom odlukom Vlade sad smo svi jednaki. Imat ćemo nešto manje povrata poreza na dohodak, ali ćemo istovremeno izgubiti na temelju povećanja neoporezivog dijela na plaće. Općina Jakšić je ove godine morala isplatiti oko 740 tisuća kuna povrata poreza na dohodak što je za nas puno. Sada će se taj iznos smanjiti za oko 300 tisuća kuna i ostat će nam oko 400 tisuća. Međutim, otprilike toliko ćemo izgubiti na neoporezivom dijelu. To samo znači da ćemo izgubiti nešto manje nego druge općine u županiji - prokomentirao je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

Čaglin i dalje bez potpore

Čaglinski načelnik Ivan Đurina ustvrdio je da ne zna koji su to kriteriji bili presudni kod donošenja ovakvog prijedloga.
- Ako Čaglin nije među nerazvijenim općinama onda stvarno ne znam tko je. Ne znam kakva im je to statistika, kakva su im to mjerila i kriteriji - odgovorio nam je kratko Đurina.
Prijedlogom zakona nezadovoljan je i pakrački gradonačelnik Davor Huška. Svoje su primjedbe uputili još tijekom javne rasprave o nacrtu zakona, no ne znaju hoće li one biti usvojene.

Huška: Čeka nas teška godina

- Mi u najgorem slučaju gubimo čak 4,5 milijuna kuna izvornih prihoda i otvara se pitanje na koji način pripremati projekte EU, kako financirati projektu dokumentaciju i sve troškove koje prethode kandidiranju. U protivnom čeka nas jedna teška godina - rekao je Huška dodajući da će se već u nacrtu gradskog proračuna za 2015. osjetiti značajan pad izvornih prihoda što će se odraziti i na strani rashoda. Zbog toga će se, ističe, morati odustati od nekih većih investicija.Potpore do sada nisu imali Kutjevo i Pleternica. Novim prijedlogom ova dva grada ulaze u sustav potpomognutih područja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI