Požega trajno riješila problem zbrinjavanja otpada

Vinogradine
(FOTO: Lidija Galić)

06.11.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 7983

Za razliku od brojnih drugih gradova u Hrvatskoj, koji muku muče sa zbrinjavanjem otpada, Požega taj problem nema. Dovršena je četvrta kazeta na odlagalištu Vinogradine čime je problem zbrinjavanja otpada riješen do 2019. godine.






- Izgradnja je koštala 900 tisuća kuna, a 60 posto sredstava osigurao je Fond za zaštitu okoliša dok je ostatak osigurala tvrtka Komunalac. Površina kazete je 10 800 četvornih metara - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović tijekom obilaska odlagališta. Radovi su krenuli krajem svibnja i kazeta je, unatoč izuzetno lošim vremenskim uvjetima, izgrađena u roku od 120 dana.


- Riječ je o zadnjoj etapi sanacije odlagališta koja je krenula 2004. godine. Volumen kazete je 50 tisuća kubnih metara što će biti dovoljno za narednih pet-šest godina, unatoč činjenici da zakonska regulativa predviđa zatvaranje odlagališta do kraja 2018. godine do kad bi trebali biti izgrađeni regionalni centri za odlaganje otpada - pojasnio je Anto Bekić, direktor Komunalca.



Na Vinogradine se dovozi komunalni otpad iz tri grada i pet općina s područja Požeštine. Kazeta je izgrađena po svim tehničkim propisima i zakonskoj regulativi čuvanja okoliša.

- Postavljena je zaštitna folija tako da nije moguć kontakt otpada s okolnim terenom. Procjedne vode prikupljaju se u lagunama iz koji se kasnije sistemom recirkuliranja vraćaju na sam otpad bez ikakve opasnosti za zagađivanje podzemnih voda - kaže Bekić dodajući da se godinama na odlagalištu provodi monitoring podzemnih voda i sustava otplinjavanja.



Od srpnja se u Požegi provodi odvojeno prikupljanje otpada. Za sada je obuhvaćen dio grada preko Orljave, a uskoro će krenuti i u ostalim dijelovima grada. Do kraja godine građanima će biti podijeljene i plave kante za papir čija je nabava u tijeku. Do sada je prikupljeno gotovo 110 tona odvojenog otpada.

Zatvaranjem odlagališta otpad će se odvoziti u regionalni centar koji će najvjerojatnije biti u Šaguljama kod Nove Gradiške.

- Odlaganje otpada u tom centru ćemo plaćati što će nam povećavati troškove. Zbog toga nam je cilj da što više otpada izuzmemo kao koristan kako bi smanjili količinu koju ćemo odvoziti na odlagalište i plaćati njegovo tretiranje i obradu - zaključio je Bekić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI