Livak predstavio ljekovito bilje koje možemo naći u prirodi

Predrag Livak vodio je radionicu u pakračkoj knjižnici
(FOTO: Mario Barać)

30.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 6361

Koje su samonikle ljekovite biljke, koja je njihova namjena, kada se beru, kako djeluju na organizam, kako se od njih spravljaju čajevi, ali i za što se može iskoristiti japanska Hokaido bundeva, saznalo je dvadesetak posjetitelja interaktivne radionice "Mirisna livada" održane večeras u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pakrac.

Radionicu je vodio Predrag Livak, vlasnik OPG Livak iz Kutjeva koji je predstavio samonikle biljke koje rastu na njegovom imanju, a od kojih se neke mogu koristiti i kao začin. Naglasio je i kako se ispijanje čaja od ljekovitog bilja preporuča i kao prevencija bolesti, dodavši da je čajeve potrebno konstantno piti 2 do 3 mjeseca da bi se vidio njihov učinak. Neki pak čajevi pomažu kod bolesti pa je tako čaj od bijelog gloga dobar za regulaciju rada srca i za osobe koje imaju problema s krvožilnim sustavom. Osobama koje imaju problema sa štitnjačom preporuča se čaj od majčine dušice dok čaj od cikorije ili vodopije pomaže kod dijabetesa, a također se preporučao osobama koje se žele odviknuti od kave. Čaj od podubice, kičice i dubčaca preporuča se pak osobama koje imaju problema s jetrom, želucom ili žuči.




- Pakračko-lipički kraj je bogat sektor zaštite prirode, a bogat je i po nalazištu biljke kockavice koja raste najviše na području Gaja. Ova je biljka inače strogo zaštićena - rekao je Livak.


Na njegovom imanju u Kutjevu istraživanjem je determinirano više od 170 vrsta biljaka, od kojih je 26 zaštićenih i dvije strogo zaštićene biljke - zamijenjeni ovsik i karanfil, garofalić divji.

Dio radionice posvećen je i Hokaido bundevi koja je, kako je rekao Livak, vrlo ukusna i može se spravljati na brojne načine. Radionica je održana u sklopu "Mjeseca hrvatske knjige", a uz razmjenu iskustava pa i recepata, posjetitelji su konzumirali i miješani čaj spravljen od 8 ljekovitih biljaka.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI