Zabrana mješovite proizvodnje pogodit će naše poljoprivrednike

Franjo Lucić u Rimu
(FOTO: Sabor.hr)

27.10.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 4479

Franjo Lucić, saborski zastupnik iz Pleternice, kao predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, sudjelovao je na sjednici Odbora za poljoprivredu, industrijski razvoj i malo i srednje poduzetništvo Europske unije održanoj danas u Rimu.

Kada se raspravljalo o prijedlogu nove Uredbe EU koja će regulirati područje ekološke poljoprivredne proizvodnje, Lucić je upozorio na problem koji bi zabrana paralelne ili mješovite poljoprivredne proizvodnje mogla prouzročiti proizvođačima u Hrvatskoj.

- Polovina poljoprivrednih gospodarstava koja se bave ekološkom proizvodnjom u RH je mješovita pa bi uvođenje novog pravila rezultiralo napuštanjem ekološke poljoprivredne proizvodnje, a to bi dovelo do jačeg pritiska na prirodne resurse i bioraznolikost - rekao je Lucić, upozorivši i na problem nedostatka ekološkog sjemena te potrebu pronalaženja rješenja kroz korištenje netretiranog konvencionalnog sjemena u prijelaznom razdoblju.


U drugom dijelu sjednice raspravljalo se o internacionalizaciji malog i srednjeg poduzetništva te uklanjanju trgovinskih barijera, smanjenju troškova komunikacije, transporta i logistike, a sve s ciljem jačanja pozicioniranja malih i srednjih poduzetnika. Tu je Lucić upozorio na nužnost pojednostavljivanja i skraćivanja trajanja postupaka zaštite kvalitete (kroz oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalno specijaliteta).


- Pojednostavljivanje postupaka zaštite kvalitete osnažilo bi ruralni razvoj i pozitivno djelovalo na očuvanje tradicije i identiteta pojedinog kraja, ali i posredno utjecalo na zadržavanje mladih osoba u ruralnim sredinama - pojašnjava Lucić.

Na sjednici u Rimu govorilo se i o cilju Europske komisije da doprinos industrije poraste s 15 na 20 posto do 2020. godine, a to se želi postići renesansom industrijskog sektora. To bi se trebalo postići ulaganjem u inovacije, boljim pristupom izvorima financiranja i kapitala, osiguranjem boljih tržišnih uvjeta i jačim korištenjem ljudskog kapitala i vještina, stoji u priopćenju iz Hrvatskog sabora.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI