Zašto volimo knjige: ¨Stvaramo si slike i otkrivamo likove¨

Nina i Stela - pobjednice u čitanju naglas
(FOTO: Mario Barać)

21.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5623

Stela Major, 12-godišnja učenica 6. razreda Osnovne škole "Braća Radić" iz Pakraca i 10-godišnja Nina Babojelić, učenica 4. razreda, pobjednice su Gradskog natjecanja u čitanju naglas koje je održano večeras u pakrčakoj knjižnici u organizaciji pakračke osnovne škole i Gradske knjižnice.

Kriteriji za ocjenjivanje su bili kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovijetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost tekstova uzrastu i sveukupni dojam.




Natjecalo se šest djevojčica


Uz Ninu, u kategoriji nižih razreda nastupile su još učenice 4. razreda Emi Ančić i Laura Kudrić koje su, prema odluci žirija u kojem su bile Blanka Brkašić, Jelena Hihlik i Monika Lucić Fider, podijelile 2. mjesto. Drugo su mjesto podijelile i Kristina Zednik i Ana Kobetić u kategoriji viših razreda.



I Nina i Stela čitaju dnevno u prosjeku oko sat i pol, uglavnom preko tjedna, a rjeđe vikendom. Osim knjiga čitaju i časopise za mlade poput "OK!", "Cool", "Teen", Nina je pretplaćena na "Moj planet", a pročita i "Modru lastu" na koju je pretplaćen njezin brat.

- Jako volim čitati, to me zabavlja i opušta. Volim sama birati knjige koje ću čitati, a jako volim spisateljicu Sanju Polak i njene knjige "Morski dnevnik Pauline P" i "Pobuna" - rekla je Stela koja, kada odraste želi biti učiteljica.



Knjiga bolja od filma

Pitali smo ih je li im zanimljiviji film ili knjiga. - Knjiga, jer dok čitam sama si stvaram slike i to mi je jako zanimljivo. Volim i otkrivati likove i uspoređivati ih s nekim svojim osobinama - odgovara Stela. Nina priznaje da malo više voli film. - Dok čitam i stvaram slike, razvijam maštu, ali u filmu volim što se mogu opustiti - priznaje Nina.

Osim knjiga primjerenih dječjem uzrastu, kaže da čita i puno teža štiva. - Pročitala sam "Dnevnik Ane Frank" i to mi je preporučila mama. Prije današnjeg natjecanja sam čitala knjigu "Šarm špijunaža" i došla sam do polovine knjige koja mi je jako zanimljiva. U knjizi se radi o jednoj djevojci koju mama pošalje u školu za koju misli da je škola bon-tona, a u stvari je to nije škola za obične, nego za ubojite dame - prepričala je Nina koja se još uvijek premišlja hoće li kada odraste biti glumica ili učiteljica.

Savjet nečitačima: Odaberite lakšu i zanimljivu knjigu

Najbolje pakračke čitačice naglas smo pitali i kako bi nekoga tko ne čita, nagovorile da počne čitati. - Najvažnije je da si za početak izabere neku manju i lakšu knjigu. Neku knjigu koju želio pročitati i koja će mu se svidjeti već u naslovu - kaže Stela.

Nina dodaje: - Ako mu u početku bude dosadno, neka ne odustaje. Meni se dogodi da mi knjiga nekad u početku bude dosadna. Što je dulje čitam, postaje zanimljivija i ne mogu je prestati čitati dok je ne završim - zaključuje Nina.



Da ovo natjecanje ne protekne u znaku djevojčica, pobrinuo se Matija Kunce koji je odsvirao jednu skladbu na gitari.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI