Učenici sami pripremali hranu; oduševljenju nije bilo kraja (foto)

Dani kruha u Kaptolu
(FOTO: Aleksandar Grlić)

17.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9663

Teško je opisati uživanje učenika Osnovne škole Vilima Korajca iz Kaptola na priredbi povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Umjesto u školi bili su ispred nje i pravili palačinke, voćne salate, knedle i još puno toga. Mame i bake su ispekle tradicionalne kolače poput štrudli, kiflica sa sirom, kuglofa od crnog vina i "čupavih Kata". Sve je slasno mirisalo.






Osim pripreme hrane sudjelovali su i u drugim aktivnostima potpuno neplaniranog skakanja u vrećama, pravljenja ogrlica od plodova zemlje i crtanja. Plodove malih, i onih malo starijih, vrijednih ruku je blagoslovio župnik Josip Klarić, a poslije ih se moglo kušati. Oduševljenju nije bilo kraja.






- Dobile smo najbolji i najzabavniji zadatak. Pravimo knedle s krumpirima. Nastavnica nam je pokazala kako se prave. To nam se sviđa jer je tijesto ljepljivo, voljele bismo da ima više takvih događanja na kojima se možemo malo zaprljati - kaže nam Karolina Ilić, učenica 6. razreda.



- Zabavno je praviti palačinke, najbolji dio je kad ih pečemo. Napravimo smjesu, zagrijemo tavu s vrelim uljem i onda stavimo smjesu na to. Kasnije ćemo ih namazati i podijeliti s prijateljima. Ovakva nastava na otvorenom nam se sviđa. Volim nositi kuharsku kapu, baka mi je kuharica i volim pomagati, ali neću biti kuharica kad odrastem - ispričala nam je Ariana Haničar iz Golog brda.



- Radimo voćnu salatu od jesenskih plodova, imamo i razne grickalice poput koštica bundeve i kestena. Najviše mi se sviđa priprema salate. Inače nekad pomažem u pripremanju hrane, ali ovo je zabavnije jer radim s prijateljima i nastavnicima. Barem da je ovako svakog dana - dodaje Kristijan Pavić, učenik područne škole Podgorje.



- Bilo je zabavno. Tajna je samo u nogama. To je naš nastavnik tako spontano priredio. Cijela priredba je dobro organizirana. Mirisi hrane se šire na sve strane. Stvarno je "nezgodno" biti u njihovoj blizini - priznaje Leonard Matešić, najbrži skakač u vreći u kategoriji osmih razreda.



- Pravimo ogrlice od kestena i šipka. Zabavno nam je, to nas je naučila učiteljica Biljana. Sviđa nam se ovaj dan jer je drukčiji od ostalih. Najviše nam se sviđa jesti kolač. Dobro je to raditi, ali je naporno - kažu učenici četvrtih razreda.

- Razlika od ostalih Dana kruha je ta što učenici sami pripremaju proizvode od onoga što nam daje Zemlja. Danas simbolično obilježavamo svjetski Dan hrane i tako ćemo to sve skupa uklopiti u jednu cjelinu. Učenici su se dosta dugo i kvalitetno pripremali. U projekt su uključeni svi učenici od prvog do osmog razreda, znači njih 320. Tu su i dvije područne škole. Pokazali su veliki interes. To je zapravo učenje kroz rad, to je ono što čini nastavni proces kvalitetnim. Mislim da će im to ostati u dobroj uspomeni, a uključili su se i nastavnici koji će su im pokazali kako se prave proizvodi od kruha - pojasnio je Nino Diklić, ravnatelj Osnovne škole Vilima Korajca.



Oni koji ne vole spremati hranu su crtali.- Crtam kako se sije žito i pravi brašno. Ne volim baš ni crtati i kuhati, ali kad je nastavnica tako rekla, moram. Više volim jesti, ni sam ne znam kako uspijevam odoljeti svim mirisima oko sebe dok crtam - priznaje Karlo Šljivička iz Ramanovaca.

- Najviše volim crtanje. Nacrtao sam traktor u polju kako šprica žito. Nacrtao sam traktor kakav inače vozi moj tata. Ni meni nisu dragi takvi poslovi oko pripreme hrane i ja isto volim samo jesti – dodaje Gabrijel Kmetić iz Alilovaca.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI