¨Najveći problem je bezglava centralna vlast¨

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović
(FOTO: Lidija Galić)

14.10.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 7935

"Vlada čini najveće probleme ljudima koji vode županije, gradove i općine i koji su odgovorni za život ljudi u njima. Razgovaramo s njima o tim problemima koji su grozni te o mogućim rješenjima koja ulaze u HDZ-ov program gospodarskog oporavka - izjavio je danas u Požegi Tomislav Karamarko, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice na susretu HDZ-ovih župana, gradonačelnika i načelnika.









Raspravljalo se o trenutačnom položaju općina, gradova i županija te o opasnostima od njihova propadanja zbog prijedloga zakonskih rješenja kojima su ugrožena prava jedinica lokalne samouprave, njihova samostalnost u obavljanju lokalnih poslova, ostvarivanju i raspolaganju vlastitim prihodima te samostalnom uređivanju unutarnjeg ustroja.

Istaknuto je da je od 576 jedinica regionalne i lokalne samouprave u njih 267 na vlasti HDZ.

- U ovom trenutku imamo 12 župana i uskoro ćemo imati i 13-og. Ovaj segment posla koji obavljate je itekako važan. Vi ste kralježnica realnog života u Hrvatskoj. Najveći problem je centralna vlast pogotovo ako ona, kao ova sada, bezglavo glavinja i ne zna što napraviti. Osim teške gospodarske situacije imamo problem s iracionalnošću ove Vlade - obratio se nazočnima Karamarko.





Dodaje da je HDZ protiv ukidanja županija koje čine manje od 5 posto državnog troška.

- Možemo ih učiniti protočnijima i učinkovitijima, ali nećemo ih ukidati. O općinama i gradovima ćemo se dogovarati. Problem svih problema je tzv. državna uprava. Danas imamo 46 posto, polako ćemo doći na 65 posto svih jedinica lokalne samouprave i to je velika odgovornost. Bilo to njima pravo ili ne Hrvatska će poplaviti jer je HDZ-ovska, narodnjačka i domoljubna - zaključio je Karamarko.

Na sastanku u Požegi nazočila je i HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI