Uklonili im oglasnu ploču: ¨Ne znam kome je smetala¨

Uklanjanje oglasne ploče u Ulici Ante Starčevića u Lipiku
(FOTO: Mario Barać)

03.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5964

Središnja lipička Ulica Ante Starčevića danas je bila poprište neobičnog događaja. Radnici gradskog komunalnog pogona su uklonili oglasnu ploču koju su stanovnici dijela ove ulice postavili prije nekoliko mjeseci na javnu, zelenu površinu.



Druženje pored table


Stanovnici su ogorčeni, a nije pomoglo niti objašnjenje da je ploča postavljena na cestovni pojas koji je u vlasništvu "Hrvatskih cesta" niti da za postavljanje nemaju potrebnu suglasnost vlasnika.


- Ne bih ništa rekao da to nekome stvarno smeta ili da je opasno. Da je tako, ploču nikad ne bismo ni postavili. Mi smo ovu tablu postavili da na nju ljudi lijepe plakate za događanja i da tako vidimo što se događa u selu, gdje je koja utakmica, kakva izložba. Vidi, ovaj prodaje bijele piliće, ovaj pse. Postavljaju se i osmrtnice da znamo kada je kome sahrana. Kome to smeta? - pita se najglasniji Franjo Ljevaković. Kaže i da ga zanima šta će biti s nekim drugim tablama koje su, kako tvrdi, puno opasnije, a već godinama stoje uz samu cestu.



Stanovnike ovog dijela ulice Lipičani dobro znaju po čestom druženju upravo kod ploče, a Ljevaković ističe da nikada nije bilo nikakvih problema. Dodaje da prolaznici često stanu, popiju piće, porazgovaraju ili samo potrube. Ljevakovića smo pitali jesu li znali prije postavljanja oglasne ploče da je ovo površina u vlasništvu "Hrvatskih cesta".

"Imat ćemo i stazu kuna, zmija i štakora"

- Nismo znali niti nas je to zanimalo. Mi mislimo da je Lipik uvijek naš. Samo što ovi neki ne znaju da je park uvijek bio lipički pa su ga kupili. Još neka kupe Pakru od "petlje" do lipičkih vinograda i onda ćemo imati sve: park, Pakru, šetnicu, imat ćemo i "Stazu kuna, zmija i štakora" - rekao je Ljevaković.



Oglasnu ploču su izgradili vlastitim materijalom i radom, a u uređenju su išli tako daleko da su i mali krov prekrili šindrom i stavili "veterlajsne".

Odgovor na pitanja smo potražili kod Anite Jurković koja je u Gradu Lipiku zadužena za informiranje.

Nisu zatražili suglasnost vlasnika ceste

- Oglasna ploča je postavljena bez suglasnosti "Hrvatskih cesta" i to je državna cesta, odnosno cestovni pojas u kojem se bez suglasnosti ne smije ništa postavljati. Nalog za uklanjanje su izdale "Hrvatske ceste". Nitko nije ni tražio suglasnost i onaj tko je htio postaviti oglasnu ploču, trebao je uputiti zahtjev, procedura se zna. Da su došli kod nas i pitali, vjerojatno bismo im pomogli, ali ovako, to je napravljeno bez suglasnosti i mora se ukloniti. Oni to mogu staviti na drugu stranu nogostupa, na privatnu parcelu, ali na cestovni pojas uz cestu ne smiju - rekla je Jurković.





- Nećemo mi našu ploču razmontirati. Sad ćemo je još urediti i staviti par metara dalje, na privatnu zemlju i dobro. Razočaran sam jer mi nije jasno kome je to smetalo, ali neka - zaključuje Ljevaković.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI