Županija reže proračun: Vlada u ovoj godini dvaput odbila pomoći

Skupština Požeško-slavonske županije
(FOTO: Lidija Galić)

02.10.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 3802

"Požeško-slavonska županija je dva puta u ovoj godini zatražila pomoć Vlade RH u svrhu rješavanja naslijeđenih obaveza koje prelaze fiskalne mogućnosti Županije i oba puta smo od Vlade dobili negativni odgovor", stoji u prijedlogu prvog rebalansa proračuna o kojem će vijećnici odlučivati na sljedećoj sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije.

Prvenstveno zbog odbijanja pomoći iz Vlade prihodi i primici u županijskom proračunu iznosit će oko 89,5 milijuna kuna i manji su od planiranih za gotovo 10 milijuna.

"S obzirom na navedeno smanjenje planiranih prihoda nećemo biti u mogućnosti pokriti manjak iz prethodnih godina, odnosno sredstva za pokriće manjka smanjujemo za 9 milijuna kuna, a iz vlastitih sredstava planiramo pokriti dio manjka u iznosu od milijun kuna", navodi se u prijedlogu župana Alojza Tomaševića.


Nadalje, zbog rebalansa državnog proračuna i promjena Zakona o prostornom uređenju, Vlada je ukinula pomoć županijama i gradovima za plaće djelatnika Ureda za graditeljstvo koji su 2009. godine preuzeti od Ureda državne uprave. Županija ovim gubi prihode u iznosu od preko 700.000 kuna. Budući da je Ministarstvo branitelja prenijelo vođenje projekta Pomoć u kući sa županija, pomoć za tu svrhu se smanjuje za preko 450.000 kuna.


Sukladno smanjenju prihoda, planiraju se i manji rashodi. Ova strana proračuna iznosit će ukupno oko 88,5 milijuna i manja je u odnosu na planiranu za nešto manje od milijun kuna.

Značajnije promjene na rashodovnoj strani odnose se na rashode za zaposlene koji su zbog smanjenja plaća dužnosnicima za 6 posto, prirodnog odljeva zaposlenih i ukidanje projekta Dnevni boravak i pomoć u kući i iznose preko 370.000 kuna, manje se planira za izgradnju i projekte navodnjavanja (za 1,4 milijuna kuna) te se odustalo od nabavke automobila Uredu za graditeljstvo što je ušteda od 130.000 kuna.

Planirana sredstva za mjere ruralnog razvoja i posebne potpore poljoprivredi smanjene su za 250.000 kuna i preusmjerene na naknadu šteta od elementarnih nepogoda, a dio viška prihoda od Zavoda za javno zdravstvo planira se povući za pomoć Domu za starije i nemoćne osobe u Požegi, čiji je Županija osnivač, koji se našao u teškoj financijskoj situaciji zbog dugova i tužbi iz prethodnog razdoblja. Za tu svrhu Županija planira izdvojiti oko 350.000 kuna.

Sredstva za decentralizirane funkcije školstva, zdravstva i socijalne skrbi usklađeni su s odlukama Vlade RH o minimalnim financijskim standardima i smanjuju se za oko 270.000 kuna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI