Tuberkuloza je izlječiva, bitno je da se otkrije na vrijeme

Testiranje na tuberkulozu u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

30.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5020

U sklopu Tjedna borbe protiv tuberkuloze, u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Pakrac danas je obavljeno testiranje. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije obavili su kožne testove na 25 osoba, a očitavanje rezultata je nakon 72 sata, odnosno u petak.



 Epidemiolog Ante Vitalija pojašnjava da je testiranje preporučeno osobama koje su u kontaktu s potencijalno tuberkuloznim bolesnicima, a ovakvo testiranje se u Pakracu organizira jednom godišnje.





- Naša županija je na trećem mjestu među županijama u Hrvatskoj po novootkrivenoj tuberkulozi. Danas je to bolest koja se liječi u gotovo 100 posto slučajeva i upravo zato su važna ovakva testiranja kako bi se bolest otkrila na vrijeme. To omogućuje pravovremeno i potpuno liječenje kao i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima poput ukućana, osoba iz radnog prostora i slično. Najčešći simptomi te bolesti su gubitak apetita, nagli gubitak na težini, suhi pa progresivni kašalj, čak s primjesama krvi u iskašljavanju, temperatura i opće loše stanje. To su prvi znakovi koji ukazuju na tuberkulozu - pojašnjava dr. Vitalija.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI