Slušaju ih više nego roditelje: Treneri Slavonije brinu o 300 djece

Treneri mlađih dobnih skupina u Slavoniji
(FOTO: Mario Nakić)

30.09.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 8844

Djeca i mladi Požežani, različitih uzrasta i dobnih skupina, pokazuju sve veći interes za treniranjem nogometa. Športski nogometni klub Slavonija trenutačno radi s tristotinjak djece podijeljene u 6 dobnih skupina, natječu se u županijskoj i regionalnoj ligi i postižu izvrsne rezultate. S njima radi 10 mladih trenera, većinom profesori kineziologije.

U sportskoj igraonici za djecu predškolske dobi trenutačno je 33-oje djece, a vodi ih prof. Alen Ivanović. Mlađe limače, kojih je 44-ero, vodi prof. Dino Žiška, ujedno seniorski igrač u prvoj ekipi Slavonije. Oni su nedavno osvojili turnir u Batrini. Starijih je limača 55 i podijeljeni su u dvije ekipe, a vodi ih prof. Mario Raguž. Natječu se u Županijskoj nogometnoj ligi limača gdje drže 1. i 2. mjesto.

Mlađe pionire, kojih je 50-ak, vode prof. Vjekoslav Čerti i trener Filip Peić. I oni su podijeljeni u dvije ekipe, A ekipa se natječe u regionalnoj ligi Slavonije i Baranje, a B ekipa u Županijskoj ligi.


- Imamo djecu koja već sada pokazuju određeni potencijal, ali ne mogu odigrati punu minutažu u regionalnoj ligi, onda njih stavimo u B ekipu da mogu odigrati cijele utakmice u županijskoj ligi. U županijskoj ligi igraju sa starijom djecom i tu smo u sklopu Gradske škole nogometa s Nogometnim klubom Požega. Vidjet ćemo nakon nekog vremena koja će djeca moći prijeći iz B ekipe u A i obratno, kakvo će ponašanje i rezultate pokazati - pojašnjava Josip Neferović, koordinator trenera mlađih uzrasta u Slavoniji.




Stariji pioniri, djeca od 12 do 14 godina, pokazuju najbolje rezultate. Njih 26 uz vodstvo profesora Marka Vujnovića ostvarilo je 5 pobjeda u dosadašnjih 5 utakmica Regionalne lige Slavonije i Baranje bez primljenog gola. Mogu se pohvaliti pobjedom nad Osijekom u gostima rezultatom 0:2, a ukupna gol razlika nakon 5. kola im je 14:0.

- Planiramo od djece napraviti dobre igrače, u ovoj fazi rezultati u natjecanjima nisu najbitniji. Treneri međusobno komuniciraju, pomažu si. Cilj nam je privući što više djece ovom sportu, stvoriti kvalitetne igrače i koliko je god moguće pokušati ih zadržati. Neki će igrati u Slavoniji, neki za Požegu, a neki možda za neki drugi klub na požeškom području, npr. u Vidovcima, Mihaljevcima ili Staroj Lipi - kaže koordinator Neferović.

Unatoč već odličnom odazivu Gradskoj školi nogometa, u Slavoniji naglašavaju kako još uvijek primaju nove igrače. Mladi treneri kažu da ih djeca obožavaju i vrlo su disciplinirana.

- Imaju svoje uzore, vide na televiziji utakmice pa žele biti kao Ronaldo ili Messi. Nije lako u početku jer oni ne shvaćaju da to u ovom trenutku ne mogu biti, ali bitna je socijalna uključenost, igra i zabava kroz koju uče ne samo nogomet, već i mnoge druge korisne stvari. Mi smo treneri, ali i pedagozi. Vodimo računa da to bude produženi kućni odgoj - rekao je Mario Raguž koji radi s limačima.

- Nastavnici nas često znaju pitati za neke svoje učenike koji u školi i nisu toliko poslušni, kako uspijevamo jer kod nas su isti ti dječaci dobri. Iste stvari nas znaju pitati i roditelji. Trener mora biti uzor djeci i djeca nas moraju slušati, to je naš posao. Oni dolaze na nogomet sa željom da uče i treniraju, nemamo nikakvih problema - dodaju njegovi kolege Vjekoslav Čerti i Marko Vujnović.

U Slavoniji treniraju i 24 kadeta (od 14 do 16 godina starosti) pod vodstvom trenera Marijana Bakule te 22 juniora koje trenira Krešimir Brkić. Kadeti su u regionalnoj ligi dosad ostvarili 4 pobjede u 5 utakmica, a među juniorima je sve više onih koji igraju u prvoj seniorskoj momčadi.

- To su sve karakterno dobro odgojeni mladi ljudi, petorica već sudjeluju u seniorskim utakmicama. Ozbiljno shvaćaju i redovito dolaze na treninge - rekao je trener Brkić.

Upisi u Gradsku školu nogometa na Slavoniji traju još uvijek. Članarina iznosi 100 kuna mjesečno, a radi se s djecom triput tjedno.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI