¨Dolaskom na svetu misu potvrđujete pripadnost Bogu¨

Biskup Antun Škvorčević na posveti nove crkve u Lipiku
(FOTO: Mario Barać)

07.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4128

"Želim vam da nitko od vas u Lipiku ne ostane u srcu prazan i daleko od Boga i njegove riječi. Da nitko od vas ne ostane u svom duhovnom biću nemoćan i razoren. Da nitko od vas ne ostane čovjek izgubljen negdje na ljudskim putevima, nego da uvijek iznova potvrđuje pripadnost svoju Bogu, Isusu Kristu i njegovoj crkvi kroz svoj dolazak na svetu misu. To je put Isusov, prokušan dvije tisuće godina i nemojte se tako lako odreći te šanse da budete duboko povezani s Bogom, da živite u zajedništvu s njime, u zajedništvu njegove Crkve. Neka vam ova crkva, čijom posvetom uspostavljamo njezino dostojanstvo, pomaže da budete neprestano izgrađivani u tim dragocjenim dimenzijama Božjim kao ljudi smisla i svjetla, u Bogu mira i dobrote".

Poruka je to požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića u propovijedi današnje svete mise koja je služena u prepunoj župnoj crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku, a u povodu posvete nove lipičke crkve.

Razaranje ljudskih srca i duša


Podsjetio je biskup kako je stara lipička crkva do temelja uništena u Domovinskom ratu. - Razaranjem crkve, materijalno gledano, razoreno je i puno toga iznutra, u srcima i dušama ljudi. U vaša srca uvukla se tuga i tjeskoba. Bili su to dani kušnje i vjerujem da smo ih svi časno iznijeli, vjerni Bogu i nakon svega, na ruševinama stare crkve, malo pomalo izgradili novu župnu crkvu. Posveta crkve je u liturgijskom i vjerničkom smislu vrlo važan događaj jer jednu zgradu koja je djelo naših ruku, povjeravamo Bogu da svojom prisutnošću bude trajno među nama naše svjetlo, snaga i radost - poručio je biskup Škvorčević.




Prije samog obreda posvete, lipički župnik Jozo Zorić je okupljene podsjetio na tijek gradnje crkve, ali i na neke važne informacije vezane za lipičku župu.

Prije 69 godina osnovana lipička župa

- Pokojni dugogodišnji župnik Tomo Sruk, kada je vidio srušenu župnu crkvu, napisao je u župnoj spomenici: "Ponovno će naš Lipik izgraditi župnu crkvu, prepoznatljivu odrednicu svoga identiteta i duhovnu vertikalu prema Bogu".



- Posveta crkve je vrhunac njezine izgradnje i velika radost za vjernike naše lipičke župe koji su podupirali njezinu izgradnju darovima i molitvama. U današnju proslavu posvete naše župne crkve želim unijeti jednu dimenziju. Prije točno 69 godina, 7. rujna 1945. godine, župu Lipik svojim dekretom osnovao je zagrebački nadbiskup, blaženi Alojzije Stepinac - podsjetio je župnik Zorić.

Zahvalio se svima koji su pomogli u izgradnji, a posebnu zahvalu uputio je bivšim lipičkim župnicima.



Gradnja kripte župne crkve započela je 15. rujna 1996. godine, a već te godine u njoj je služena i prva polnoćka. Nakon završetka izgradnje kripte, 1997. godine se pristupilo izgradnji.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI