Jedna masirala, druga ¨operirala¨: Starici (78) ukrale novac

Franciska Zandona žrtva je prevare
(FOTO: Mario Barać)

29.08.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5951

Da u ova teška vremena varalice ne biraju sredstva kako se lako domoći novca, na svojoj je koži osjetila Franciska Zandona, 78-godišnja stanovnica Kapetanovog Polja nedaleko Pakraca. Dvije ženske osobe su u srijedu, iza podneva, iz njezine kuće ukrale 2.800 kuna.

Preživjela 4 moždana udara

Baka Franciska živi sama u staroj kućici, preživjela je četiri moždana udara i pije mnogo lijekova, a čini se da su varalice znale tu informaciju jer su svoj posjet pravdale upravo kontrolom lijekova.


- Padala je kiša i ležala sam na krevetu jer teško hodam. Čula sam kako su pred vratima dvije žene, jedna je bila mlada, a druga starija, malo viša i imala je bijeli šos. To je jedino što sam uspjela zapamtiti. Rekle su mi da su iz nekog ministarstva koje ih je poslalo na teren da kod starijih ljudi provjere kakve lijekove piju. Trošim puno lijekova zbog moždanih udara koje sam imala, ali sam se uspjela oporaviti i u glavi sam zdrava, samo što tijelo više ne sluša. Nisu rekle kako se zovu, ali nisam ništa posumnjala baš zbog lijekova. Pitale su je li slobodno i pustila sam ih u kuću - počela je svoju priču baka Franciska.




Kad su ušle u kuću tražile su je samo zdravstvenu knjižicu i rekle joj kako moraju u roku sedam dana obići starije ljude i vidjeti piju li previše lijekova, odnosno piju li neke lijekove bez potrebe. Prevarantice su potom tražile utičnicu u koju su trebale priključiti spravu za masiranje.

Posumnjala kad su počele pričati "mađarski"

- Nemam pojma šta je to bilo, neka dugačka sprava, neko "čandrkalo". Posjele su me na stolicu i okrenule licem prema zidu, odnosno leđima prema spavaćoj sobi. Jedna me je namazala s nekim smradom i počela masirati, a ova druga je otišla u spavaću sobu. Sve mi je postalo sumnjivo kada su počele pričati na nekom nerazumljivom jeziku. Pitala sam ih na kojem to jeziku pričaju, a one su odgovorile da pričaju na mađarskom. Ne znam mađarski, ali znam neke riječi i sigurna sam da to nije bio mađarski jezik. Tu mi je postalo sumnjivo i ova što me masirala me pitala bojim li se. Rekla sam da se bojim, a ona mi je rekla da se ne moram bojati i nastavila me masirati dok je ova druga pretraživala sobu. Kad je ona obavila svoje, odjednom su se spakirale u velikoj žurbi i pobjegle iz kuće. Krenula sam za njima da vidim imaju li auto i u kojem će smjeru krenuti sokakom, ali sam slabo pokretna i spora. Dok sam se ja okrenula i izašla van, njima više nije bilo traga - priča baka Franciska i dodaje da je sve to trajalo oko pola sata.

Kad se vratila u kuću otišla je u spavaću sobu provjeriti je li nešto ukradeno.

Novac ukraden iz torbice

Primijetila je da je iz torbice koja je bila u ormaru nestalo 2.800 kuna. Nazvala je rođaka Ivicu Kolera koji živi nedaleko i nakon što mu je ispričala što se dogodilo, cijeli slučaj su prijavili policiji.

- Primam mjesečno 600 kuna poljoprivredne mirovine i oko 35 eura mirovine pokojnog supruga Fridriha. Sreća da u torbici nisam imala više novca i da mi nisu ukrale nakit - kaže i dodaje kako ovo nije prvi put da su je pokušali prevariti.

"Ordinirale" i prije 15 dana

- Prije dva tjedna su također dvije ženske osobe bile u selu kod crkve i pokušale su nešto pazariti samnom, ali sam im rekla da mi ništa ne treba i nisam pristala. Ne mogu tvrditi da su to bile iste te dvije žene jer im nisam zagledala u lice, ali mi se čini da su bile one. Bilo je ranije i slučajeva da su mi pred vrata dolazile žene koje su htjele kupiti moje naušnice i prstenje, ali ih nisam puštala u kuću. To je bila druga banda - kaže.

Ne zna jesu li još koga u selu prevarile, a tvrdi da su je uspjele prevariti usprkos tome što je oprezna.

- Svaki put zaključavam kuću, pa čak i kad idem u vrt. Zavarale su me jer su najprije bile tako fine i prijazne i činilo se da stvarno vode brigu o meni. Prijavila sam policiji pa šta bude - završila je svoju priču baka Franciska.

I ovaj primjer je prilika da pozovemo starije osobe da budu oprezni s nepoznatim posjetiteljima i da, ukoliko primjete nešto sumnjivo, odmah dojave policiji ili službi 112.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI