¨Takva smo obitelj, što u prirodi nađemo u nju i vratimo¨

Željko i Ana Hercigonja
(FOTO: Aleksandar Grlić)

25.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9545

U cijelom veličkom kraju teško ćete naći bolje domaćine od Željka i Ane Hercigonje. U njihovoj se ostavi redovito nađe par stotina kilograma ili litara raznih džemova, meda od borovih iglica, rakije od srijemuša, krekera od vrganja, vina od višnje i drijenka. Od svega što nađu u prirodi naprave čaj, kolač, sok, vino... Vrste ljekovitog bilja koje beru teško je uopće nabrojati kao i sve što naprave od njih. Većinu toga podijele prijateljima. 1971. su "oteli" šumi i šikari mali komad zemljišta u Velikoj i pretvorili ga u privatni raj u kojem posebno uživaju od Željkovog umirovljenja.

- Više radimo za druge nego što bi nama to trebalo. Takav nam je stil života, mi ne znamo drugačije živjeti. Prošle noći sam do 1 sat kuhala rajčicu i pravila papriku jer sam danas trebala čuvati unuku. Mi smo takva obitelj. Što iz prirode uzmemo, u nju i vratimo. Vrt prirodno gnojimo i špricamo preslicom i koprivom. Ovo vam je med od borovih iglica. U med se stavlja red zelenih iglica, red šećera i to se sve treba pretvoriti u tekućinu. Strašno je dobar za dišne puteve, za astmaše i alergičare - pokazuje nam Ana Hercigonja.




- Ovo je rakija od šipka kao domaći konjak, ovo je od bazge, ovo od srimuša ili medvjeđeg luka. Popiješ rakiju i onda se masiraš bocom i izvrsno djeluje. To je kao mentol, zdrava je za srce. Sve radimo na prirodnoj bazi. Čajevi su kod nas svi prirodni, stalno se nešto bere i suši. Sinovi su otišli, kuća je velika i imamo dovoljno prostora. Srijemuš isto spremamo po zimi da ga možemo napraviti kad ga nemamo, lukovice kiselimo, ali manje jer se tako uništava biljka - nastavlja Željko, a povremeno ga nadopunjuje Ana.






- Naberemo otprilike sto kilograma kupina , ostatak kupimo od ljudi u krugu nekoliko kilometara, ovisno o tome koliko imamo novca. Plaćali smo ih deset kuna. Mislimo da je to pošteno za posao u kojem ne moraju ni kopati ni saditi. Drijenak beremo sami i od jednog i drugog pravimo vino, a imamo i vino od višnje. Uvijek volim više dati nego primiti i nikad još nitko nije došao u ovu kuću da nešto nije dobio i da se nismo "proljudikali" toplo i ljudski. Tako smo stekli puno prijatelja koji rado navraćaju. Čovjek mi iz Pule dolazi i donese svaki put ribu, mandarine mi šalju iz Metkovića, pa to je nešto nevjerojatno. Moji prijatelji i generacija iz Zagreba se podrazumijevaju - pokazuje nam i govori Željko Hercigonja, inače rođeni Zagrepčanin koji se dobro asimilirao u Slavoniju.



- Pa "jelde" da smo mladi, ja ću imati skoro 66, a on ima 73. Puni smo energije kad stalno radimo - kaže Ana Hercigonja, a njezin suprug Željko je nadopunjuje: - Tek sam počeo živjeti. Sad radim veće gluposti nego što vama priliči.

Najveća fešta u obitelji je Željkov "kruškovdan" koji će ove godine proslaviti 16. puta.

- Pao sam sa šest metara visoke kruške, slomio sam ključnu kost i ruku, bilo je to 16. listopada. Dobro sam se razbio. Iduće sam godine ispekao janje i prase i napravio veliku feštu na koju su svi došli. Obično se kaže kad ti neko priča nešto "Nisam pao s kruške da ti vjerujem". Ljudi misle da je taj koji je pao s kruške "pošandrcao", a ja sam primjer da možeš biti sasvim normalan iako si pao s kruške. Budući da je to moj drugi rođendan,  fešta bude bolja nego za pravi  - prepričava na kraju Željko.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI