Restauracija pri kraju: Fra Luka će uskoro ugledati svjetlo dana (foto)

Kip fra Luke Ibrišimovića
(FOTO: Aleksandar Grlić)

22.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4776

Skulptura fra Luke Ibrišimović Sokola, zaštitnika Požege konačno bi trebala ugledati svjetlo dana. Restaurator za metal Leonardo Ivančević iz Zagreba je započeo radove na samoj skulpturi, a od Žarka Španičeka, pročelnika Konzervatorskog odjela doznajemo kako bi radovi mogli završiti u roku dva-tri tjedna.

- Sada skidamo prljavštinu i naslage oksida, odnosno kamenac. Skida se prvi sloj do patine, onda se de na patiniranje ako se negdje skinulo malo više. Prije toga su se rješavale pukotine na postamentu i ispitivanja - rekao nam je kratko restaurator Leonardo.







Lik fra Luke sa sabljom koji se skriva iza platna još od kraja prošle godine, konačno je ugledao i naš objektiv. Iako je bilo planirano da se skela ukloni nakon prve faze radova u studenom i prosincu, ostala je skoro do kraja ljeta.

- Ovogodišnja sredstva su dovoljna da se sama skulptura riješi. Za nekakvih dva do tri tjedna bismo mogli otkriti skulpturu. Sredstva Ministarstva kulture odobrena su krajem srpnja i sad su potpisani ugovori, prema tome nije bilo mogućnosti da se to prije napravi. Skele su ostale od početka radova da se zaštiti ono što je napravljeno. Posao nije završen, kameni dijelovi i skulptura nisu konzervirani i nismo htjeli riskirati dodatnu štetu - izjavio nam je pročelnik Španiček.





- Za zadnju fazu nam je potrebno nekih 50 do 60 tisuća kuna. Ukoliko Grad ne nađe dodatna sredstva, ostat će samo za iduću godinu samo radovi na kamenom postamentu, a oni ne zahtijevaju skelu i ništa neće spriječiti da se fra Luka konačno prezentira javnosti - dodaje na kraju Španiček.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI