Bilo je zapušteno, a danas izgleda kao iz Pipi Duge Čarape (foto)

Agičić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

20.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14864

Žuto cvijeće uz ogradu imanja obitelji Agičić je prvo što ćete uočiti u Kamenskom Vučjaku, na rubu općine Brestovac. S druge strane ceste od Požege prema Voćinu će vas očarati potok Brzaja, kruške stare preko sto godina, uredno pokošena trava i cvijeće koje raste posvuda. Sve je to plod rada Jele i Darka Agičića iz Osijeka. Srušenu Jelinu roditeljsku kuću nakon rata su pretvorili, iz ruševine okružene šikarom, u cvjetnu oazu usred Papuka.






- Prije šest godina smo krenuli uređivati staru kuću. Sve je bilo u šikari i bilo je prestrašno. Radim u Osijeku i od rata nisam dolazila, ali kad god sam sanjala kuću uvijek sam sanjala da sadim cvijeće i da mogu podići kuću kao Pipi "Duga Čarapa". Kad sam došla našla sam ove žute "ruže" koje su na bakinoj kući 200 godina. Bila je samo jedna sadnica i rekla sam si: "Ja ću ih razmnožiti!" Sad nam treba dva kilograma špage samo da ih povežemo. Posadila sam ih i pod jednu staru vrbu pod šumom, posvuda po svojoj djedovini - ispričala nam je Jela Agičić.






Od vrtnog jezerca do lijepo uređene nadstrešnice i štale cvijeće ke na svakom koraku. Nema panja, lonca i kišobrana u kojem ne raste. Darko i Jela se ponekad zbog toga i porječkaju kad joj Darko slučajno pokosi koji cvijet.

-Ovo je stara vrba, a na njoj je kišobran uz koji se treba primiti slak. Tu je moj muž morao dubiti da bih mogla staviti zemlje u vrbu. Ne znam kako se zove ali je neko plavo cvijeće, moram se penjati ljestvama dok ga sadim. Tako čeprkam i liječim dušu. Ovo vam je suđe od moje mame što je tu ostalo iz rata - kante za mast, lonac za pranje rublja i u to sadim cvijeće. Ovih 25 baklji predstavlja 25 godina koliko je prošlo od teške operacije nakon koje sam se ponovno rodila. Morate to vidjeti u mraku. Kruške su stare 100 godina, a ispod njih sam posadila noćnu frajlu u stari panj šljive. Ovo su uresnice koje se jako razmnožavaju, ovoj je dragoljub - nema kutka gdje nešto ne sadim - pokazuje nam Jela.





Stare igračke, Snjeguljica, patuljci, roda i anđeo, sve ima neku priču, ali opet je glavno cvijeće - kadife, lijepe Kate, mačkov rep, kana. Teško je sve nabrojati. U organskom vrtu pak rastu kelj, celer, jagode i aronija. U pozadini zuje pčele iz pčelinjaka. Ljekovito bilje raste posvuda, a preko ljeta mogu roštiljati dok brčkaju noge u hladnoj vodi Brzaje.

- Sakupljamo ljekovito bilje. Imamo limunove trave, stolisnika, slaka, matičnjaka, kadulje, hrena. Okolo su mlade šljive jer stare su se osušile u ratu.

Nema što nemamo, jedino što nam je malo daleko, ali svake subote i nedjelje smo tu. Od ranog proljeća tu ima cvijeća, imamo i pčele. Nemamo ih puno, ali za naše potrebe je dosta. Ovo su tikvice, takozvani "cugovi" za rakiju. U vrtu imamo jagoda, a ovo tu je kelj. Ništa ne špricamo osim bazgom, koprivom i preslicom. Sve je prirodno - pokazuju nam Darko i Jela dok ih ostavljamo njihovom malom komadiću raja.









br>


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI