¨Ne bismo trebali bježati od odgovornosti za društvo u kojem živimo¨

10.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4545

Brojni vjernici iz Požege i s područja cijele Požeške biskupije prisustvovali su danas na svečanoj misi povodom blagdana sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranjić. Zbog velikog interesa, mnogi nisu uspjeli pronaći mjesta u dvorištu ispred Biskupskog dvora gdje se služila misa pa su je pratili s Trga Svetog Trojstva. Nadbiskup Đuro Hranjić se posebno osvrnuo na potrebu karitativnog djelovanja svakog kršćanina jer je sv. Lovro i zaštitnik biskupijskog Caritasa. Svi prilozi prikupljeni na ovoj misi su također išli za Caritas.

- Ne bismo trebali bježati od odgovornosti za zemaljski poredak i društvo u kojemu živimo. Ako se brinemo za različita područja ljudskoga života, za probitak i isplativost nekog posla, ne smijemo iz vida izgubiti vječne vrijednosti i dobra kao što su poštenje, dobrota, solidarnost, socijalna dimenzija, osjećaj za slabe i one na margini. Tu se društvena pravednost, odgovorno korištenje razuma i slobode susreću s onim što pripada Bogu - nebeskim i vječnim poretkom, ljudskom savješću i ljubavlju - rekao je u propovijedi nadbiskup Hranjić.

- Ljubav i Caritas su uvijek nužni, čak i u najpravednijim društvima. Ne postoji nijedno pravedno društveno uređenje koje bi služenje ljubavi učinilo nepotrebnim. Uvijek će biti samoće, onih koji trebaju malo dobrote i ljubavi, malo tuđeg vremena, onih koji su pogođeni prirodnim katastrofama, bolešću i nezaposlenošću. Uvijek će biti situacija gdje je nužna pomoć u obliku konkretne ljubavi koja se iskazuje u materijalnim darovima bližnjima. Država koja hoće sve odrediti i preuzeti pod svoju vlast, postaje birokratska ustanova koja nije kadra osigurati pomoć onom kojemu je najpotrebnija. Zato svaka demokratska država koja poštuje svoje građane podupire inicijative građana koje predstavljaju spoj dragovoljnosti i ljubavi prema drugim građanima, posebno prema onima na rubu društva - pojašnjava đakovačko-osječki nadbiskup.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI