Uništeni most odolijeva Pakri: Uklonit će ga narednih dana (foto)

Simo Božić ispred mosta prema lipičkim vinogradima
(FOTO: Mario Barać)

06.08.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5140

Oštećeni, drveni most na rijeci Pakri u Lipiku, na cesti prema lipičkim vinogradima, još uvijek odolijeva velikom pritisku vode. Simo Božić, vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se nalazi tik uz spomenutu rijeku i most, vjeruje da se ovaj put Pakra neće izliti iz korita i ugroziti njegovo imanje.

- Jutros je vodostaj Pakre bio dosta visok, a onda je nakratko čak i opao. Iza podneva ponovno se počeo povećavati i sada, oko 15 sati je najveći do sada. Dio rijeke sada je prešao i preko mosta i sada most trpi pritisak s obje strane. Žao mi je mosta i ne bih volio da ga rijeka odnese. Ipak, ovakav most stvara problem jer je postao brana, na njemu je sve više drveća i granja i to zaustavljanje vode na mostu utječe na povećanje vodostaja Pakre uzvodno odavde. Mislim da će izdržati i ovu noć iako je sinoć u dva navrata nešto ozbiljno udarilo u mostu, kao da je netko sjekirom udario u daske. Izgleda da most negdje popušta u čavlima. Vidi se i da se pomaknuo skoro jedan metar iz centra i položaja u kojem je ranije bio - pojašnjava Simo koji na imanju ima oko 160 ovaca i janjaca. Ne strahuje za njih jer ih je preselio na sigurno, povišeno mjesto svog imanja.




U razgovoru s Davorom Novincem iz daruvarske ispostave "Hrvatskih voda" doznali smo da je izdan nalog za uklanjanje mosta.


- Županijska uprava za ceste je izdala nalog za njegovo uklanjanje i planirali smo da to bude napravljeno danas. Odustali smo od toga zbog obilne kiše koja i dalje pada i zbog jako nakvašenog terena pa ćemo most ukloniti sutra ili u narednim danima - rekao je Novinc.



Simi Božiću se ne sviđa ideja da se most uklanja po ovakvom vremenu. - Stanje je takvo kakvo je i tu se ne može puno napraviti. Mislim da ne treba riskirati nečiji život i raditi dok je ovakav vodostaj. Treba pričekati da se Pakra povuče i ga ukloniti. Kada most već nije uklonjen do sada - tvrdi 74-godišnji Simo.

Pitali smo ga zašto most nije uklonjen u vremenu između dviju poplava. - Zato što je puno mudraca i svak bi htio da je u pravu - kaže Simo koji ima ideju i za novi most. - Nikako se ne bi smio raditi most koji nosive stupove ima u koritu rijeke, nego je potrebno nosače ukopati na obje obale kako bi voda imala slobodan propust. Ove zadnje poplave su pokazale da rješenje sa stupovima u vodi nije dobro. Kada se već radi, treba raditi ispravno, a ne samo ulupati novac - ističe Simo.



U ostatku Pakraca i Lipika stanje nije kritično iako je Pakra dosta narasla. U Ulici Marija Božića u Lipiku voda je došla do pragova nekoliko kuća, a puno je vode i u putnim kanalima koji su na mjestima dodatno prokopavani.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI