Zovu nas polja da žanjemo žito na češki način

Dožinky - žetvene svečanosti
(FOTO: Jednota)

17.07.2014. | Mato Pejić
Pregleda: 6741

I dva stoljeća od doseljenja u ove krajeve, hrvatski Česi održavaju tradiciju i jezik svojih predaka, njeguju običaje i čuvaju nacionalni identitet. Uz škole i izdavačku djelatnost u tome uvelike pomažu i kulturno umjetnička društva, češke besede, koje vrijedno rade pod okriljem krovne institucije, Saveza Čeha. Jednom u dvije godine sve besede, a u Hrvatskoj djeluje ukupno trideset i jedna, okupe se na najvećoj kulturnoj manifestaciji češke manjine, Žetvenim svečanostima, ili Dožínkama. Ove je godine domaćin velike priredbe općina Kaptol u Požeško-slavonskoj županiji i tamošnja češka beseda.

Proslava uspješno obavljene žetve dočarava tradicionalne poslove i običaje vezane uz spremanje uroda i njeguje folklor, pjesme i plesove matične zemlje. Upravo to njegovanje i očuvanje starovjekog i tradicionalnog posebnost je ove priredbe, zbog koje je ona omiljena ne samo među pripadnicima češke manjine, nego i među mnogobrojnim drugim posjetiteljima.

Tradicija priređivanja kulturne manifestacije koja čuva žetvene običaje stare domovine utemeljena je među hrvatskim Česima 1925. godine, kada se Dožínky održavaju u Daruvaru, središtu češke manjine i sjedištu Saveza Čeha. Daruvar je i najčešći domaćin priredbe, koja je u ovom gradu održana ukupno sedamnaest puta. Mijenjale su Žetvene svečanosti koncepciju, obim i ritam održavanja, a uz ratne prekide i neke iznimke, najčešće se priređuju svake druge godine, i svaki put u nekom drugom mjestu u kojem djeluje Češka beseda. I uvijek se vraćaju u Daruvar, na mjesto svoga nastanka.



Žetvene svečanosti 2012. Foto: Jednota.


I češka beseda Kaptol, domaćin ovogodišnjih Žetvenih svečanosti, koja je lani proslavila devedeseti rođendan, višekratno se okušala u pripremi Dožínky, ove godine ugošćuje ih po peti put. Prvi put bilo je to 1955., potom 1969., pa 1978. i na kraju 1989. godine. Od posljednjih kaptolskih Dožínky prošlo je dakle točno četvrt stoljeća i tamošnji Česi već niz godina nestrpljivo čekaju da opet dobiju mogućnost ugostiti sva manjinska društva.

Svi dakle daju svoj doprinos u Žetvenim svečanostima, koje s tisuću sudionika i višestruko većim brojem posjetitelja predstavljaju atraktivnu i organizacijski veoma zahtjevnu priredbu. Već na prvim Dožínkama sudjelovalo je devet manjinskih društava, a taj se broj stalno povećavao, da bi danas već tradicionalno u povorci i programu sudjelovale sve Češke besede iz Hrvatske, kao i gosti Češke republike i pokoje hrvatsko društvo.

Dožínky se održavaju u subotu 19. srpnja, počinju otvaranjem etnografske izložbe, nakon čega slijedi raskošna povorka sudionika i alegorijskih kola s prikazima žetvenih običaja od sijanja žita, preko žetve i vršidbe, do pečenja kruha i kolača. Priredba se nastavlja folklornim programom i pučkim veseljem, koje redovito potraje do dugo u noć.

Detalje o programu ovogodišnjih Dožinky u Kaptolu pogledajte na internetskim stranicama TZ Požeško-slavonske županije.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI