21.06.2014.
Igor Pleša
Pregleda: 2503
Regina Majstorović priprema mađarski paprikaš
(FOTO: Igor Pleša)
Priprema paprikaša i degustacija autohtonih mađarskih slastica bili su središnji događaj Dana Mađara koji je danas upriličen u prostoru Kurije Janković u Pakracu. Iako je najavljen znatno bogatiji program koji bi uključivao i nastupe mađarskih kulturno-umjetničkih društava iz naše i okolnih županija te goste iz Mađarske, gotovo polovina pozvanih nije se odazvala.
Tako su se uz mađarsku narodnu glazbu u kuhanju paprikaša, prepoznatljivog mađarskog specijaliteta, okušale zajednice Mađara iz Pakraca, Kutine, Bjelovara, Daruvara i Koprivnice. Tajnu spravljanja dobrog paprikaša otkrila nam je Regina Majstorović iz Društva Mađara Pakrac koja je naglasila kako je kvalitetno juneće meso ključan sastojak ovog jela.
- Naravno, uz meso važno je imati i pravu, ljutu mađarsku papriku kako bi paprikaš imao potrebnu žestinu. Dio Mađara uz njega servira i rezance, no uglavnom se jede bez priloga - istaknula je Majstorović.
S obzirom na malen broj sudionika, ocjenjivanje najboljeg paprikaša palo je u drugi plan, a organizator ističe kako je ipak najvažnije bilo predstaviti građanima mađarsku tradiciju i kuturu koja je u velikoj mjeri obogatila i naš kraj.