18.06.2011.
Vjeran Blašković
Pregleda: 4303
Prodavačice sira i vrhnja iza novih rashladnih vitrina
(FOTO: Vjeran Blašković)
Gradsko komunalno poduzeće Tekija u četvrtak je na dijelu tržnice gdje se prodaje sir i vrhnje domaćih proizvođača postavilo rashladne vitrine kako bi prodaja ovih domaćih proizvoda bila u skladu s odredbama Europske unije.
Povećani higijenski uvjeti
- Ovim poslom bavim se 25 godina. Nikada do sada nije se dogodilo da se netko vratio i rekao mi da su sir i vrhnje bili pokvareni te da se od njih razbolio. Postavljene vitrine su divna stvar i kupci su odmah pozitivno reagirali. Ipak se radi o povećanim higijenskim uvjetima i potrebnoj zaštiti potrošača, ali i nas proizvođača - rekla je za 034portal Jela Danilović iz Bertelovaca kod Jakšića.
Smanjen broj proizvođača
- Nekada je ovdje sir i vrhnje prodavalo i tri, četiri puta više žena, dolazilo se svaki dan. Otkako su u gradu otvoreni veliki trgovački centri interes za domaćim proizvodima su smanjeni, pa smo se tako i mi proizvođači prorijedili, kaže nam naša sugovornica Jela koja je posao proizvodnje sira i vrhnja učila od svoje svekrve.
Kaže i kako nakon nje više nema tko nastaviti s domaćom proizvodnjom mliječnih proizvoda. Precizira kako se mladi ne žele baviti tradicionalnom proizvodnjom.
Mladi odlaze sa sela
Istu priču govori nam Štefica Marčetić iz Stare Lipe. Sir i vrhnje proizvodi od mlijeka koje joj daju 4 muzne krave.
- Uspijevamo prodajom održati ovo što imamo. Nekada smo imali 6 krava. Višak mlijeka koji ostane nakon proizvodnje sira prodamo na tržištu. Ništa ne dajemo u otkup - priča Štefica.
Dodaje kako mali proizvođači poput nje mogu preživjeti i da nije točno da se proizvodnja nužno mora okrupniti. Problem je što su mladi otišli sa sela, a oni koji daju mlijeko u otkup nemaju računicu jer je otkupna cijena mlijeka mala, a isplata često kasni.
Kaže kako na selu ima i primjera velikih proizvođača mlijeka koji proizvode za otkupljivače, ali oni se ne bave tradicionalnom proizvodnjom sira i vrhnja.