¨Želimo vratiti izvornost spomeniku na Trgu Sv. Trojstva¨

Tribina o Zavjetnom spomeniku Presvetom Trojstvu
(FOTO: Aleksandar Grlić)

12.06.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5134

Društvo "Sveti Grgur" organiziralo je u prostoru Hrvatske gospodarske komore u Požegi javnu tribinu pod nazivom "Zavjetni spomenik Presvetom Trojstvu u Požegi". Svrha tribine je vraćanje izvornog naziva spomeniku čija je replika izložena na Trgu Sv. Trojstva, popularnog naziva "Kužni pil".

Lidija Španiček govorila je o kulturno-povijesnoj vrijednosti spomenika. Žarko Španiček govorio je o sudbini originala. Fra Zlatko Papac je pojasnio duhovnu vrijednosti spomenika, a Franjo Novak je pričao o samoj kugi. U programu je sudjelovao i zbor Ličkog zavičajnog društva "Vila Velebita". Tribina je organizirana u povodu blagdana Sv. Trojstva, 15.lipnja kada će se služiti i sveta misa na kod spomenika na istoimenom trgu.

- Tribina je prvenstveno organizirana da se spomeniku vrati izvorno ime. U literaturama se još uvijek upotrebljava pogrdno ime "Kužni pil", "Spomenik kugi" i takve stvari. Hoćemo dati do znanja da se treba vratiti naziv "Zavjetni spomenik Presvetom Trojstvu u Požegi". Poduzet ćemo i akciju s Gradom da se postavi ploča s imenom koje je promijenjeno za bivšeg sustava. Treba vratiti njegovu izvornost kao i izgled jer je na trgu replika. Potaknut ćemo pitanje da se izvorno djelo vrati na mjesto pristupačno građanima i turistima - izjavio nam je Marijan Pilon, tajnik Društva "Sv. Grgur".





Kip na Trgu sv. Trojstva je podignut je 1749. godine kao spomen na 798 Požežana koji su umrli od epidemija kuge 1739. godine kad je grad imao oko dvije tisuće žitelja. Izvornik je bio i oslikan.

- 1942. godine u "Hrvatskoj riječi" se spominje da je bio oslikan. Može se vjerovati da ga je oslikao autor Gabrijel Granicije. Zanimljivo je da je skulptura uz onu osječku iz 1730. godine najznačajniji kip takve vrste u Hrvatskoj. U Europi je podizanje takvih spomenika bilo običaj, tako da imamo jedan europski utjecaju Požegi. U narodu je uobičajen naziv "kužni pil" i to nije pogrešno. Već s prvim postavljanjem spomenika u 17. i 18. stoljeću se tako i nazivaju, međutim mislim da je ovaj naš svojom monumentalnošću zaslužio naziv Zavjetni kip - rekla nam je Lidija Španiček, kustosica Gradskog muzeja u Požegi.



Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi nam je natuknuo da će u budućnosti original biti izložen, no nije znao kada. Franjo Novak, ravnatelj pleterničke Knjižnice je održao predavanje o kugi koja je harala i u Slavoniji gdje je zbrisala cijela naselja. Epidemija je čudom obišla samo Srednje Selo kod Pleternice.

- Čeka nas izlaganje originala Kužnog pila u primjerenom prostoru, u dvorištu Konzervatorskog odjela, u zgradi koja je većim dijelom otvorena nadstrešnica, manjim dijelom zatvoren prostor za skulpture s postamentima rasvjetom i osvjetljenjem. Teško je predvidjeti kada ćemo to moći napraviti zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa - izjavio je pročelnik Španiček.



- To je bila pošast koja je uništavala sve pred sobom. Cijeli gradovi su nestajali i morali biti spaljeni poslije nje. Došao sam do interesantnog podatka koji ni sam nisam znao, da u Srednjem Selu niti jedan čovjek nije umro od te nesretne kuge, a stradali su Požega i sva slavonska mjesta i gradovi - otkrio je Franjo Novak.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI