Ne može naći prijevoz za dostavu sijena, morat će ga prodati

Marijan i Juraj Matijević
(FOTO: Mario Barać)

01.06.2014. | Mario Barać
Pregleda: 6674

Marijan i Juraj Matijević, poljoprivrednici iz Donjeg Čaglića pored Lipika, ponudili su prije desetak dana donaciju od 70 tona stočne hrane, odnosno 170 bala sijena i djeteline za poplavom najugroženija područja Slavonije. Problem je bio što je za prijevoz ove hrane bilo potrebno osigurati 7 do 8 šlepera, a ni deset dana kasnije problem se praktični nije pomaknuo s mrtve točke.

- Najveći mi je problem što je ova slama, koju želim donariati, smještena u jedinom skladišnom prostoru koji imam. Morat ću je ubrzo riješiti jer dolazi nova slama koju nemam gdje staviti. Osim toga, dio slame je otkriven i kisne pa samim time i trune, šteta mi je da ovako propada. U svakom slučaju, nešto ću morati riješiti kroz par dana. Da imamo kamion i prikolicu, nikoga ne bismo pitali i odvezli bismo to gdje treba sami, o svom trošku  - pojašnjava Marijan Matijević.

Otpremio tek 38 bala sijena


Od ponuđenih 170 bala sijena i djeteline, do sada je iz Čaglića otpremio ukupno 38 i to  zahvaljujući privatnim autoprijevoznicima iz Nove Gradiške koji su donirali prijevoz. Sa 6 bala je pomogao obitelji Pančić u Pavlovcima, a u dva navrata su šleperi odvezli ukupno 32 bale sijena u Otok pored Vinkovaca. Osim sijena, Marijan dodaje kako su odvzli tonu kukuruza u zrnu koji je donirao Marijanov sudjed Darko Antunović te pakete hrane za životinje, donaciju Lidije Bašnec iz Šeovice.


Odmah nakon što su se Matijevići javili da su spremni pokloniti hranu za stoku, kontaktirali smo Hrvoja Lucića, načelnika općine Gunja koji je unaprijed zahvalio rekavši kako je pomoć itekako potrebna.

Ministarstvo poljoprivrede: Nema potrebe za hranom

Sa zamolbom za pomoć u prijevozu kontaktirali smo i Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, Ministarstvo obrane RH, a zamolba je proslijeđena i na web stranicu poplave.hr i dalje u Ministarstvo poljoprivrede. Ipak, ni nakon 10 dana nema konkretnih pomaka.

- Kontaktirali su me iz Ministarstva poljoprivrede i rekli kako trenutačno nema potrebe za hranom, ali će biti potrebe dugoročno pa su me zamolili da se strpim još mjesec dana. To mi je čudno jer sam na televiziji vidio kako govore da im je manjak stočne hrane veliki problem i kako pozivaju ljude da doniraju hranu - kaže Marijan.

"Divna gesta, iako smo osigurali dovoljno hrane svaka je pomoć uvijek dobrodošla. Pokušavamo usuglasiti neku kontakt osobu za donatore stočne hrane pa ćemo o tome i obavijestiti javnost", odgovor je Ministarstva poljoprivrede. Sličan odgovor smo u petak dobili od Hrvoja Horvata, ravnatelja Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede.

- Sva su skladišta nakrcana hranom, popunjene su sve farme i trenutačno nemamo potrebe za stočnom hranom. S obzirom da očekujemo da se štete na poplavljenim područjima neće tako brzo sanirati, dugoročno ćemo imati potrebe. Razumijem želju gospodina da donira hranu, ali problem je i što se radi o velikim balama sijena i mi tu hranu trenutačno nemamo gdje uskladištiti - rekao nam je Horvat u telefonskom razgovoru.

Ni katastrofa nije uništila birokraciju

Zanimljivo je da iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje nismo još dobili nikakav odgovor. Zanimljiv je i još jedan primjer koji pokazuje kako poplava koja je uništila sve pred sobom, nije uspjela uništiti birokraciju. Pokušavajući riješiti ovaj problem, imali smo odličnu komunikaciju sa Službom za odnose s javnošću Ministarstva obrane RH. Bez obzira na njihovu kooperativnost, nismo došli ni do kakvog konkretnog rješenja. Naprotiv, posljednji odgovor spomenute službe MORH-a je da se u ovom slučaju radi o civilnoj katastrofi. Zato nas 30. svibnja upućuju da se obratimo DUZS jer je procedura takva da DUZS mora MORH-u službeno proslijediti zahtjev po kojem će onda MORH postupiti.

Kupac iz Slovenije

- I dalje mi je prioritet da moja slama završi kao donacija u Slavoniji jer naša obitelj zna kako je to ostati bez ičega. Mogu sačekati još nekoliko dana, a onda ću slamu riješiti na drugi način. Prije nekoliko dana pojavio se kupac iz Slovenije koji je zainteresiran za kupovinu pa bi se lako moglo dogoditi da naša slama umjesto u Slavoniji, završi u Sloveniji - zaključuje Marijan.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI