¨Pisanje mi ne zabranjuju isti ljudi, ali imaju isti mentalni sklop¨

Tihomir Dujmović je predstavio svoju knjigu u Požegi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

24.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 2928

U prostoru Hrvatske gospodarske komore jučer je predstavljena knjiga Tihomira Dujmovića "Tko mi zabranjuje kolumne". Kao novinaru su mu prvi put zabranili kolumnu i dali otkaz u Slobodnoj Dalmaciji, zatim u Matici iseljenika i Večernjem listu, što ga je ponukalo da napiše knjigu. Požeškoj publici su je jučer pomogli predstaviti nekadašnji ministar Andrija Hebrang i saborski zastupnik Davorin Mlakar. Događaj je organizirao požeški ogranak Matice hrvatske.

- To nisu uvijek fizički isti ljudi, ali su ljudi istog mentalnog sklopa. 2001. godine u Slobodnoj Dalmaciji to je bila Račanova vlast, 2008. to je bila Sanaderova vlast, 2011. to je Milanović-Josipovićeva vlast. Uvijek nekome stanete na žulj, uvijek je to vlast i politika. Fascinantno je u slučaju zadnje zabrane da su mu kolumne spadale u tri najčitanija teksta u novinama. Čak i kad vlasniku strancu donosite novac pisanjem, još uvijek postoji snaga iznad toga, a živimo u tržišnoj privredi - ispričao nam je Tihomir Dujmović.

Trenutačno piše na desno orijentiranom portalu Dnevno.hr u skladu s opredjeljenjem koje kao kolumnist nimalo ne skriva.





- Multifunkcionalan sam, uvijek radim na više radnih mjesta. Imam energije i kad ne smijem pisati, opet pišem. Radim monodramu, snalazim se, ali to nije putokaz. Ne moraju imati svi energije i hrabrosti. To nije put. Država koja mora počivati na ljudima osobite hrabrosti i energije, nije država - dodao je na kraju Dujmović.

- U njemu sam prepoznao čovjeka koji želi prenijeti istinu svojim čitateljima, odnosno gledateljima, dok je radio na televizijskim mrežama. To me privuklo njemu, sve smo više surađivali i ta se suradnja pretvorila u prijateljstvo kad mu je zabranjena kolumna u Večernjem listu. Dakle, u europskoj demokratskoj državi zabranjuje se jednom novinaru pisati. Zašto? Zato što je govorio o komunističkim zločinima i tri lokaliteta koja smo iskopali na sjeveru Zagreba kada sam bio organizator Ureda za istraživanje zločina - rekao nam je Andrija Hebrang o autoru.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI