Huška: Veći problemi spriječeni su preventivnim radnjama

Davor Huška
(FOTO: Lidija Galić)

23.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4009

Sve službe, koje su sudjelovale u akcijama zaštite i spašavanja, za nedavne poplave su odlično odradile svoj posao, najvažniji je zaključak sa sastanka koji je jučer održan u maloj vijećnici u Pakracu, a na temu analize aktivnosti i posljedica elementarne nepogode od 15. do 17. svibnja.

Gradonačelnik Davor Huška posebno je pohvalio vatrogasce i Hrvatske vode. - DVD Pakrac i ostala društva koja su pozvana u pomoć, odnosno 70-ak vatrogasaca koji su bili aktivni u postupku zaštite i spašavanja sve do 20. svibnja, zaslužuju posebne pohvale jer je ova situacija potvrdila da su vatrogasci najbolje organizirana i opremljena služba zaštite i spašavanja na području Pakraca. Pohvale zaslužuju i Hrvatske vode, ispostava Daruvar i Davor Novinc sa svojom stručnom pomoći, mehanizacijom i materijalnim sredstvima. Na svu sreću nismo imali tako velikih problema kao što je bilo u Lipiku, Požegi, Pleternici, Jakšiću. Imali smo dovoljnu zalihu vreća i pijeska i vjerujem da su veći problemi spriječeni upravo preventivnim radnjama - rekao je Huška.

Na sastanku su uz predstavnike grada i Stožera za zaštitu i spašavanje, sudjelovali i predstavnici vatrogasaca, policije, Hrvatskih voda, DUZS, HGSS, Komunalca, Vlastitog komunalnog pogona i Odsjeka za graditeljstvo Grada Pakraca.


Potvrđeno je da su vatrogasci imali 26 intervencija ispumpavanja vode iz podruma i u manjem dijelu iz stambenih objekata te 3 intervencije izvlačenja uginulih životinja iz Pakre. Huška pojašnjava kako je najveći problem praktički bio nakon poplave, a to je opskrba pitkom vodom.


- Bujica koja je zatrpala uređaj u Šumetlici stvorila nam je velike probleme. I ova situacija je pokazala da je vodozahvat jedino rješenje - istaknuo je Huška. Dodao je i kako je u tijeku sanacija županijske ceste Pakrac - Šumetlica na kojoj je vodena bujica odnijela 20-ak metara drenaže ispod asfaltnog sloja.
 
Na kraju ističe kako je Davor Novinc iz Hrvatskih voda ukazao da su u Lipiku problem bili putni jarci i cijevni propusti pred kućama.

- Ljudi ugrađuju manje profile, zatvaraju jarke i dolazi do manjih poplava. Dogovoreno je da ćemo napraviti preventivni obilazak grada po tom pitanju i utvrditi gdje su ti manji propusti kako bi nepravilnosti mogli na vrijeme otkloniti - zaključuje Huška.

U Pakracu do 27. svibnja traje prijava šteta od elementarne nepogode. Dosad je pristiglo oko 40 prijava, a većina se odnosi na štete na poljoprivrednim površinama. Huška ističe i da su ogromne štete i na poljskim putevima i nerazvrstanim cestama gdje je voda odnijela stotine kubika materijala, a okvirna ukupna šteta je procijenjena između 3 i 4 milijuna kuna.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI