Usvojen proračun od 19,7 mil. kn, ali i kredit od 3,7 mil. kn

Gradsko vijeće Kutjeva
(FOTO: Lidija Galić)

13.05.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 6120

Kutjevo je konačno dobilo proračun za 2014. godinu i iznosi 19,7 milijuna kuna. Prijedlog nije naišao na odobravanje SDP-ovih vijećnika koji smatraju da je neostvariv.

Govorili ste da je proračun iz prosinca 2013. nerealan i nezakonit, a sad donosimo gotovo isti takav proračun. Ima tu dosta nategnutih stvari koje ne vjerujem da će se uspjeti ostvariti - komentirao je vijećnik Miro Petrovicki (SDP-HSU).




Njegov stranački kolega Stjepan Kordiš prigovorio je da je novi proračun samo 1,5 milijuna kuna manji od onog iz prosinca prošle godine te pokušao napraviti usporedbu između njih. To međutim nije naišlo na odobravanje vijećnika pred kojima se ionako našlo 20 točaka dnevnog reda te je sjednica potrajala gotovo tri sata.




- Držimo se dnevnog reda. Ne možemo sad ovdje voditi bilateralne razgovore - komentirao je Andrija Mitrović (HSS).



- Nismo tu da uspoređujemo proračune i nisam ja predlagač proračuna. Zato vas molim da se ne obraćate meni - odgovorila je Kordišu Josipa Miličević, predsjednica Gradskog vijeća.



- Dobro, vidimo se za šest mjeseci - rekao je Kordiš aludirajući na to da je upravo zbog neprihvaćanja prošlog proračuna samo nakon šest mjeseci Kutjevo imalo izvanredne izbore na koje je, dodaje, potrošeno gotovo pola milijuna kuna.



Za proračun je glasovalo deset vijećnika dok ih je pet bilo protiv.

Istim je omjerom glasova usvojeno i kratkoročno kreditno zaduženje Grada u iznosu od 3,7 milijuna kuna, a s tim će se novcem platiti izvedeni radovi na Gospodarskoj zoni "Kamenjača". Kredit mora biti vraćen do kraja ove godine.



Raspravljalo se i o dugu Grada Kutjeva koji je prema izvješću gradonačelnika Josipa Budimira oko pet milijuna kuna. Tu su i trenutačna potraživanja od gotovo 1,5 milijuna kuna. Obveze Grada Kutjeva su oko pet milijuna kuna od kojih je dospjelo četiri milijuna kuna dok su nedospjele obveze u iznosu od milijun kuna.

- Tu su i brojne opomene, prijedlozi pred ovrhe i opomene pred tužbe u iznosu od oko 3,8 milijuna kuna. Najveći iznos, 1,7 milijuna, potražuje Vodogradnja Osijek za gospodarsku zonu Kamenjača dok je gradski dug prema HEP-u gotovo 300 tisuća kuna - rezimirao je gradonačelnik Josip Budimir.

Dodao je da zbog takve situacije u gradskoj blagajni treba provesti mjere štednje, a prva među njima je smanjenje plaća za 15 posto gradonačelniku, djelatnicima gradske uprave te institucija koje se financiraju iz proračuna. Budimir će tako za razliku od bivšeg gradonačelnika koji je imao plaću 8.200 kuna on imati šest tisuća kuna. Smanjenjem plaća u proračunu će se uštedjeti 240 tisuća kuna. I dok su gotovo svi vijećnici prihvatili ovakav prijedlog  protiv je bio samo Milan Tonček (SDP-HSU).

Naknade za svoj rad koji će obavljati bez zasnivanja radnog odnosa na sinoćnjoj se sjednici u potpunosti odrekao dogradonačelnik Ivica Malnar.



- Od bivšeg smo gradonačelnika slušali o nekih 20 projekata koji su u tijeku ili su pred realizacijom. Danas ih imamo samo četiri. Gdje su nestali svi ti projekti? - pitao je Ivica Ribičić (HDSSB) nakon izviješča o stanju projekata u Gradu.

Postavljeno je i pitanje uređenja kutjevačkog kina.

- Uložena su sredstva u privatni objekt. U kampanji se obećavalo da će zgradu kina Enver Moralić darovati Kutjevu, ali to nije moguće jer je objekt pod hipotekom. To znači da smo gradski novac uložili u privatni objekt - rekao je dogradonačelnik Ivica Malnar.

Na sinoćnjoj je sjednici za dopredsjednika Gradskog vijeća, na prijedlog SDP-ovih vijećnika, izabran Pile Miškić (HDZ). Budući da je zbog osobnih razloga svoj mandat u Vijeću stavio u mirovanje HSP-ovac Željko Jambrek umjesto njega je novi član Vijeća Ante Pavković.



Vijećnici su jednoglasno usvojili i prijedloge o novim predstavnicima Grada u ustanovama čije je osnivač Grad Kutjevo.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI