Podrumi im potopljeni fekalijama dok čekaju priključak (video)

Stanovnici Starog Brestovca još od veljače čekaju priključak na kanalizacijsku mrežu
(FOTO: Aleksandar Grlić)

04.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9122

"Sve bazdi po kanalizaciji. Užas, diže se vlaga po zidu, ne znam koliko ću imati posla da očistim podrum. Cijelu smo zimu progurali u nadi kako ćemo konačno dobiti kanalizaciju koja je dovršena. U tekiji sam 10. veljače podnio zahtjev za priključenje i rekli su mi da će to biti u roku tjedan dana", žali se Krešimir Krmpotić, stanovnik brestovačke ulice Stari Brestovac.

Dijelu Starog Brestovca podrumi i prostorije u suterenu doslovno plivaju u fekalijama. Mještanima je dosta neizvršenih obećanja.




- Veći dio sela je podnio zahtjev, nisu još ništa napravili. Prije sam imao svoju kanalizaciju koja je išla u potok Orljavicu i susjedi su bili isto priključeni. Oni su je polomili. Normalno, nisam im ništa ni rekao, oni moraju napraviti svoj posao, no nikako da nas spoje - nastavlja Krešimir i pokazuje nam zahtjev za priključenje upućen Tekiji.




- Kud je Krešo išao, išao sam i ja. Mislim da u ovoj državi nema zakona. Pamtim kralja Petra, Titu, Pavelića. 83 godine sam navršio, ali ovakvih gadova nisam vidio. Ne znam što oni uopće rade. Ima li tu netko tko je gazda i tko može nešto urediti? To su napravili kao sprdnju. Podrum pliva ne samo kod mene, već u cijelom selu - nadovezuje se njegov otac Zlatan.



- Ne znaš kome se obratiti, sprega lopova, krupnog kapitala i sitnih duša, više ne znaš protiv koga se boriš - nadodaju susjedi kojima  je također prekipjelo strpljenje. Svi ponavljaju istu priču kako Općina Brestovac, Tekija, izvođač i nadzornik igraju "ping pong" i međusobno prebacuju odgovornost za odgađanje priključenja.



- Napravili su, prekopali su to, ujebali su nas kompletno sve. Tu su cijevi razbili. Pogledaj fekalije što idu. Ovo je ribnjak, mogu šarane uzgajati. Pogledaj koliko je to vode. Plijesan se počela hvatati. To nikad nije bilo dok oni to nisu radili. Ova kuća je stara preko 100 godina. Moj djed, koji je tu rođen, nije je imao - priča nam Mario Sabljak dok pokazuje ribnjak u podrumu i drži komad fasade koji je otpao zbog vlage.



Zašto se tehnički nadzor koji koči priključenje kanalizacije čeka par mjeseci, pokušali smo doznati u Općini Brestovac i Tekiji.



- Problem je na relaciji Tekije i izvođača. Potrebno je napraviti tehnički pregled izvedenih radova da se mogu raditi priključci. Pregled je već jednom odgođen, ne znam zbog čega. Svakih tjedan dana sam u Tekiji zbog toga. Nama u Općini Brestovac je isto u interesu da sve bude uredu. Problem mi je poznat i nastavit ću ići u Tekiju dok se ne riješi - odgovara načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić.

- Da vam budem iskren, tehnički pregled je bio zakazan prije dva tjedna, ali je nadzorni inženjer imao smrtni slučaj u obitelji. Potom su bile kiše i sami ste svjesni toga. Odgođen je za sljedeći tjedan. Kad se napravi i sve bude ispravno, a pretpostavljamo da je, počet će priključivanje u Starom Brestovcu i dijelu prema Požegi - obećava Mile Beslić, direktor Razvojno-tehničkog sektora Tekije.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI